ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρά κέρδη στο τουρκικό χρηματιστήριο

Ο Ταγίπ Ρετσέπ Ερντογάν προζάρει με υποστηρικτές του μετά την εκλογική του νίκη REUTERS/Huseyin Aldemir

Ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας, Tusiad με σημερινή ανακοίνωση του ζητά την ταχύτερη εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων μετά την νίκη του κόμματος του Ερντογάν στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Επιπλέον η ανακοίνωση του Ομίλου Tusiad αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενισχύσει τις ελευθερίες και την δημοκρατία και να τερματίσει την κοινωνική πόλωση. Ο όμιλος στο παρελθόν έχει συγκρουστεί με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομική και πολιτική του στάση.

Παράλληλα, οι επενδυτές καλωσόρισαν τα νέα της εκλογικής νίκης του Ερντογάν, με τον δείκτη Borsa να καταγράφει ισχυρά κέρδη το πρωί της Δευτέρας, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5%.

Η αισιοδοξία αντικατοπτρίζεται επίσης και στις αγορές συναλλάγματος, όπου η τουρκική λίρα καταγράφει απότομη άνοδο έναντι του δολαρίου, με κέρδη 3,87%, τα μεγαλύτερα από τον περασμένο Μάιο. Η λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 21% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2015.

Ωστόσο οι μετοχές του Ομίλου Koza-Ipek σημείωσαν βουτιά με την έναρξη της συνεδρίασης.
Η Koza-Ipek κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ερντογάν και ανεπιθύμητο πρόσωπο στην Τουρκία αφού κατηγορείται για θέματα διαφθοράς και τρομοκρατικές ενέργειες.

Στα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στην Koza-Ipek, την περασμένη Παρασκευή εισέβαλλαν αστυνομικές δυνάμεις και επέβαλλαν νέο διοικητικό συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τη τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής ενώ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαιρέτισε το γεγονός ότι η εκλογές διεξήχθησαν σε ομαλό κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης