Κυριακίδου: Η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών της ΕΕ
Tην ανάγκη για «πιο αποτελεσματική υποστήριξη» στο κομμάτι της ψυχικής υγείας όσων το χρειάζονται περισσότερο τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου.
Η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι αυτή «πρέπει να είναι η προτεραιότητά» και συμπλήρωσε ότι «η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελεί μέρος όλων των πολιτικών για την οικοδόμηση της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που όλοι έχουν επηρεαστεί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αυτή είναι η προσέγγιση που ακολουθεί η ΕΕ».
Επισήμανε παράλληλα ότι «η πανδημία της COVID -19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της, η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις οικονομικές δυσκολίες: όλα αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι επηρεάζει όλους σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με τους πιο ευάλωτους».
Όπως ανέφερε, στην ΕΕ, ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, τα προβλήματα ψυχικής υγείας επηρέαζαν πάνω από 85 εκατομμύρια πολίτες και προσέθεσε ότι η COVID -19 έχει εντείνει αυτά τα ζητήματα, ειδικά για τους νέους, αυτούς με λιγότερο ασφαλή απασχόληση ή χαμηλότερη εκπαίδευση και εισοδήματα.
«Βλέπουμε ότι το άγχος, η μοναξιά και η κατάθλιψη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αμέτρητες ζωές έχουν χαθεί, τα μέσα διαβίωσης έχουν εξαφανιστεί και η πραγματικότητα έχει αλλάξει αμετάκλητα» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.
«Εργαζόμαστε ήδη για να υποστηρίξουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να φροντίζουν καλύτερα την ψυχική μας υγεία. Διαθέσαμε 27 εκατομμύρια ευρώ σε δράσεις (για την ψυχική υγεία) και ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία «Πιο υγιείς μαζί» για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας και των νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης της ευημερίας στο σπίτι, στα σχολεία και στον χώρο εργασίας και μεγαλύτερη δέσμευση στην πρόληψη» σημείωσε.
Τέλος, η κα Κυριακίδου έκανε λόγο για το έργο που γίνεται στο κομμάτι της έρευνας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και τις αναπηρίες. «Αυτή είναι μια καλή αρχή, αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα» τόνισε.