ΚΟΣΜΟΣ

H Γαλλία αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες

H Γαλλία αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες
Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ludovic Marin, Pool via AP

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αμφισβητεί τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για έρευνα υδρογονανθράκων στην ξηρά και την ΑΟΖ της Τρίπολης.

Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία ως «παράνομη», επικαλούμενο την έλλειψη έγκρισης από το νομοθετικό σώμα της Λιβύης. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε «παράνομο» το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και υπογράμμισε πως αυτό δεν έχει καμία εξουσιοδότηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω μνημονίου με την λιβυκή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το χάος και τη διαίρεση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον περασμένο Μάρτιο την εξουσία, με τη μια να εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και την άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, να στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Το 2019 ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με τον τότε πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, το οποίο απορρίφθηκε από τη λιβυκή βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

Η Ελλάδα απέρριψε το μνημόνιο στο σύνολό του χαρακτηρίζοντας νομικά άκυρες τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας παράλληλα ότι παραβιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας.