ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές δικαστήριο για τον Πούτιν ζητεί η ΜΚΟ που βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης

Με το Νόμπλελ Ειρήνης, βραβεύτηκαν δύο οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία YURI KOCHETKOV / EPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Να καθίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο σκαμνί διεθνούς δικαστηρίου και να αποβληθεί η Μόσχα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητεί το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες που βραβεύτηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

«Είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ο Πούτιν, ο (Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ) Λουκασένκο και άλλοι εγκληματίες πολέμου», έγραψε η επικεφαλής της ΜΚΟ Αλεξάνδρα Ματβιιτσούκ στη σελίδα της στο Facebook.

Το Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από κοινού με τον φυλακισμένο Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι και τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial.

«Ο ΟΗΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του ''λάκκου των ευθυνών'' και να δώσουν μια ευκαιρία για δικαιοσύνη στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα εγκλημάτων πολέμου. Χωρίς αυτό, μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή μας είναι αδύνατη», πρόσθεσε η Ματβιιτσούκ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΜΚΟ, η παγκόσμια πρωτοβουλία «σπάμε τον φαύλο κύκλο της ατιμωρησίας της Ρωσίας για τα εγκλήματά της πολέμου» δημιουργήθηκε σε απάνηση για την ευρεία επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, «καταγράφουμε τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία σε όλη τη χώρα», εξήγησε στο Κίεβο στην έδρα της ΜΚΟ η Άννα Τρουτσόβα, υπεύθυνη Τύπου.

«Ο ουκρανικός λαός είναι σήμερα ο κύριος πρωτεργάτης της ειρήνης, στην οποία πρέπει κανείς πρέπει να υπάρχει χωρίς επιθετικότητα», έγραψε από την πλευρά του στο Telegram ο διευθυντής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίς Αντρίι Γέρμακ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σήμερα από κοινού στον Λευκορώσο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κρατούμενος στη χώρα του, στη ρωσική ΜΚΟ Memorial --τη διάλυση της οποίας διέταξαν οι ρωσικές αρχές-- και στο ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

«Η Επιτροπή Νόμπελ έχει μια ενδιαφέρουσα αντίληψη της 'ειρήνης' αν εκπρόσωποι χωρών που επιτέθηκαν σε μια τρίτη παίρνουν όλοι μαζί το βραβείο Νόμπελ», σχολίασε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ. «Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές οργανώσεις δεν κατάφεραν να οργανώσουν την αντίσταση στον πόλεμο», είπε.

Η ρωσική οργάνωση Memorial και ο Λευκορώσος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι είναι θύματα της καταστολής στις χώρες τους.

Η Λευκορωσία προσέφερε το έδαφός της προκειμένου τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης