ΚΟΣΜΟΣ

Λιζ Τρας: «Είμαι αποφασισμένη να κινήσω τη Βρετανία, να μας κινήσω μέσα στην καταιγίδα»

H πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Τη δέσμευση ότι θα ενώσει τη Βρετανία και θα μεταμορφώσει την οικονομία της ξεπερνώντας τις «φουρτουνιασμένες ημέρες», έλαβε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξουσία της σε ένα κόμμα σε εξέγερση έπειτα από έναν χαοτικό πρώτο μήνα θητείας η Λιζ Τρας απευθυνόμενη στους βουλευτές και στα μέλη των Συντηρητικών σε ένα ετήσιο συνέδριο που επισκιάστηκε από τους εσωτερικούς καβγάδες και τη σύγχυση για την ακολουθητέα πολιτική, επιδίωξε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι το σχέδιό της θα επανεκκινήσει την ανάπτυξη και θα ενώσει μια διαιρεμένη χώρα.

Μια σύντομη διακοπή από διαδηλωτές που ρωτούσαν ποιος ψήφισε για μια τέτοια ριζοσπαστική αλλαγή φάνηκε να δίνει ώθηση στην πρωθυπουργό, και στο ακροατήριο.

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Περνάμε φουρτουνιασμένες μέρες», είπε, αναφερόμενη στην πανδημία της COVID-19, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον θάνατο της μακροβιότερης μονάρχη, της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειάζεται να ανεβάσουμε ταχύτητα. Είμαι αποφασισμένη να κινήσω τη Βρετανία, να μας κινήσω μέσα στην καταιγίδα και να μας βάλω σε μια ισχυρότερη βάση».

Το συνέδριο, που αναμενόταν να είναι η δοξαστική στέψη της Τρας αφότου έγινε πρωθυπουργός στις 6 Σεπτεμβρίου, μετατράπηκε σε προσωπικό εφιάλτη αφού ανακοίνωσε μια νέα οικονομική πολιτική που προκάλεσε μια κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών.

Η απόπειρά της να μειώσει τους φόρους κατά 45 δισεκ. στερλίνες και να αυξήσει τον κρατικό δανεισμό προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση των αγορών και έφερε το κόμμα της αντιμέτωπο με μια ενδεχόμενη εκλογική κατάρρευση.

Αναγκασμένη να πάρει πίσω την κατάργηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή, η Τρας προκλήθηκε στη συνέχεια ανοιχτά από βουλευτές και υπουργούς και για άλλους τομείς της πολιτικής, σε έντονη αντίθεση με την αίσθηση πειθαρχίας που επιδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, που τώρα διαθέτει ένα καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Καθώς η Τρας ξεκινούσε την ομιλία της σήμερα, δύο διαδηλωτές για το κλίμα από την Greenpeace ύψωσαν ένα πανό ρωτώντας: «Ποιος ψήφισε γι΄αυτό;» μια αναφορά στο γεγονός πως η Τρας στοχεύει σε μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση για τη Βρετανία μετά την εκλογή της από περίπου 170.000 κομματικά μέλη και όχι από το σύνολο των ψηφοφόρων.

«Η μείωση των φόρων είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε, ηθικά και οικονομικά», είπε η Τρας και πρόσθεσε πως η κλίμακα της πρόκλησης είναι «τεράστια».

Η στροφή 180 μοιρών της Βρετανίδας πρωθυπουργού για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή ενθάρρυνε κάποιους στο κόμμα της που είναι πιθανό τώρα να αντισταθούν στις περικοπές δαπανών καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να χρηματοδοτήσει το σύνολο του δημοσιονομικού προγράμματος.

Αυτό κινδυνεύει όχι μόνο να διαλύσει τη «ριζοσπαστική» ατζέντα της αλλά και να εγείρει την προοπτική πρόωρων εκλογών.

Αφού εισήλθε στην αίθουσα του συνεδρίου καταχειροκροτούμενη από τους όρθιους συνέδρους και υπό τους ήχους του «Moving On UP» των M People, η Τρας είπε πως θέλει να οικοδομήσει μια «νέα Βρετανία για τη νέα εποχή».

«Για πάρα πολύ καιρό, η πολιτική συζήτηση κυριαρχήθηκε από το πώς θα διανέμαμε μια περιορισμένη οικονομική πίτα. Αντ΄αυτού χρειάζεται να μεγαλώσουμε την πίτα ώστε ο καθένας να πάρει ένα μεγαλύτερο κομμάτι», είπε στην πόλη Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας.

«Γι΄αυτό είμαι αποφασισμένη να ακολουθήσω μια νέα προσέγγιση και να μας αποσπάσω από αυτόν τον κύκλο υψηλής φορολογίας, χαμηλής ανάπτυξης».

Μερικοί βουλευτές φοβούνται πως η Τρας δεν θα τηρήσει τη δέσμευση να αυξήσει τα επιδόματα ανάλογα με τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο, υποστηρίζουν, δεν θα ήταν πρέπον σε μια εποχή όπου εκατομμύρια οικογένειες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τις εκτινασσόμενες τιμές βασικών αγαθών.

Υπουργοί λένε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και πως θα πρέπει να εξετάσουν τα οικονομικά δεδομένα αργότερα αυτό τον μήνα.

Ενώ οι αγορές έχουν ευρέως σταθεροποιηθεί μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά ομολόγων - αν και μετά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού - οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τώρα μια εκλογική κατάρρευση για τους συντηρητικούς.

Ο Τζον Κέρτις, ο πιο γνωστός εκλογολόγος της Βρετανίας, δήλωσε πριν από την ομιλία της Τρας ότι οι Εργατικοί προηγούνται τώρα κατά μέσο όρο με 25 ποσοστιαίες μονάδες και οι Συντηρητικοί πρέπει να αποδεχθούν πως βρίσκονται σε «μεγάλη, πολύ μεγάλη εκλογική δυσκολία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης