ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ζητά αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για τις εκτελέσεις Αρμένιων αιχμαλώτων

Η Κολονά εκτίμησε ότι τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί «να παίξει τον ρόλο του διαιτητή» σε αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Καυκάσου (AP Photo/Julia Nikhinson)

Τη διεξαγωγή «ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας» ζήτησε σήμερα, Τρίτη, η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Κατρίν Κολονά, μετά τη δημοσιοποίηση, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ενός βίντεο που φέρεται να εικονίζει την εκτέλεση Αρμένιων αιχμαλώτων από Αζέρους στρατιώτες.

«Η εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου συνιστά έγκλημα πολέμου. Δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη» ανέφερε η Κολονά απαντώντας σε επερώτηση στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα με τον αρμενικό λαό και ζητά την έναρξη μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας», πρόσθεσε.

Το βίντεο, που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, δείχνει την εκτέλεση τουλάχιστον επτά ανδρών που φέρεται ότι είναι Αρμένιοι αιχμάλωτοι, από στρατιώτες.

Το βίντεο περιλαμβάνει σκληρό περιεχόμενο και δεν έχει διασταυρωθεί πλήρως.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτά τα εγκλήματα πολέμου και να λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιθετικότητα των Αζέρων», έγραψε την Κυριακή στο Twitter ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού για αυτήν την κλιμάκωση.

Η Κολονά εκτίμησε ότι τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν επίσης ότι η Ρωσία δεν μπορεί «να παίξει τον ρόλο του διαιτητή» σε αυτήν τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Καυκάσου. Η Μόσχα μεσολάβησε για να σταματήσει ο πόλεμος το 2020.

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για τις εκτελέσεις άοπλων Αρμενίων από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν

Τον αποτροπιασμό του για την εκτέλεση άοπλων Αρμενίων από Αζέρους εξέφρασε το πρωί της Τρίτης σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας πως η Ελλάδα καταδικάζει πράξεις βίας.

«Αποτροπιασμό προκαλούν οι φρικτές αναφορές για την εκτέλεση άοπλων Αρμενίων αιχμαλώτων από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ελλάδα καταδικάζει σθεναρά τέτοιες πράξεις βίας και ζητά ενδελεχή έρευνα για να διασφαλιστεί ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν», προσθέτει.

Συζητήσεις για ειρηνευτική συμφωνία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν για μια ειρηνευτική συμφωνία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά τις σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 289 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Εκεχειρία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, έβαλε τέλος στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο από τον πόλεμο του 2020.

Η Αρμενία, σύμμαχος της Ρωσίας, και το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχουν συγκρουστεί δύο φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι αλλά αποτελούσε τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν συναντήθηκε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ χθες Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη για να «επεξεργαστούν το κείμενο της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με το Μπακού.

Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της συνάντησης μεταξύ του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ και του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 31 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πλευρές αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας από την πλευρά του.

Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση» των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας», την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία «διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα».

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι μάχες που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο ήταν οι σφοδρότερες μετά τον πόλεμο του 2020 ανάμεσα στις δύο χώρες για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 6.500 άνθρωποι. Η σύγκρουση τερματίστηκε με το Γερεβάν να αναγκάζεται να εκχωρήσει εδάφη στο Μπακού.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν επίσης εμπλακεί σε ένοπλη σύρραξη τη δεκαετία του 1990, επίσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πόλεμος εκείνος είχε πάνω από 30.000 νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης