ΚΟΣΜΟΣ

Προσάρτηση χωρίς πλήρη έλεγχο: Οι Ουκρανοί έσπασαν τις γραμμές της ρωσικής άμυνας και στη Χερσώνα

Προσάρτηση χωρίς πλήρη έλεγχο: Οι Ουκρανοί έσπασαν τις γραμμές της ρωσικής άμυνας και στη Χερσώνα
Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο σε καμία από τις «προσαρτημένες» περιφέρειες και χάνει διαρκώς έδαφος από τις ουκρανικές δυνάμεις ΑP Photo/Kostiantyn Liberov

Η κρατική Δούμα μπορεί να έσπευσε να εγκρίνει τις συνθήκες προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, όμως στην πραγματικότητα η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας εκ των τεσσάρων περιοχών που ενσωματώνει κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου -γεγονός που επί της ουσίας αναγνώρισε τη Δευτέρα τόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όσο και η ρωσική στρατιωτική διοίκηση.

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να καθορίζει ποιες περιοχές της κατεχόμενης Ουκρανίας έχει «προσαρτήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα την παρούσα στιγμή δεν γνωρίζει επακριβώς πού βρίσκονται τα «διεθνή σύνορά» της.

Η παραδοχή διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήλθε σε τηλεφωνική συνομιλία του με δημοσιογράφους, κατά την οποία «βομβαρδίστηκε» με αιτήματα να διευκρινίσει τα όρια της ουκρανικής επικράτειας που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ενσωματώνεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Πούτιν έχει διακηρύξει ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τα εδάφη χρησιμοποιώντας «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», υποδεικνύοντας ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα. Η έλλειψη σαφούς «κόκκινης γραμμής» μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές του να χρησιμοποιήσει πυρηνική αποτροπή για να σταματήσει την επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας και τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο, εκτιμά ο Guardian.

Tην περασμένη Παρασκευή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε τέσσερις ξεχωριστές «συνθήκες» με τους εγκατεστημένους στο Κρεμλίνο ηγέτες των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Όμως η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο σε καμία από τις περιφέρειες και χάνει έδαφος από τις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες συνεχίζουν την αντεπίθεση ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Λιμάν στην περιοχή του Ντόνετσκ το Σάββατο -γεγονός που επέφερε μεγάλη αμηχανία στο Κρεμλίνο- για να προωθηθούν στη συνέχεια σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας, καταγράφοντας επίσης περαιτέρω κέρδη στα ανατολικά.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στο σύνολό τους είναι μέρος της Ρωσίας, παρά την έλλειψη απόλυτου ελέγχου στις επαρχίες. Όμως συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τον πληθυσμό σχετικά με τα σύνορα των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια».

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα, το οποίο θα καθόριζε επίσης πού βρίσκονται τα αυτοανακηρυχθέντα διεθνή σύνορα της Ρωσίας, ο Πεσκόφ αρκέστηκε να δηλώσει: «Αυτή είναι η οριστική απάντηση προς το παρόν».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε ταυτόχρονα, διά του εκπροσώπου του, σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εισχωρήσει στη Χερσώνα και «έσπασαν» τις ρωσικές γραμμές άμυνας γύρω από τα χωριά Ζολτάγια Μπάλκα και Αλεξαντρόβσκα στην περιφέρεια της Χερσώνας - θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον συνεχή έλεγχο της Ρωσίας στην περιφέρεια καθώς προλαύνουν κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Η Ρωσία δεν ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα της περιφέρειας της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένης της κύριας πόλης με το ίδιο όνομα.

Στέλνει τους έφηβους γιους του στον πόλεμο ο Καντίροφ

Οι παραδοχές Πεσκόφ για τα «προσαρτημένα» εδάφη είναι απλώς το τελευταίο «πλήγμα» για το Κρεμλίνο και την πολεμική του μηχανή. Το Σαββατοκύριακο, αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι και προπαγανδιστές επέκριναν δημόσια την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία για την αδυναμία τους να σταματήσουν την ουκρανική προέλαση.

«Δεν ξέρω τι αναφέρει το υπουργείο Άμυνας στον [Πούτιν], αλλά κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα», έγραψε ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, σε μια αιχμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακατάληψη της Λιμάν. Ο διαβόητος πολέμαρχος ζήτησε περαιτέρω κινητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας ή τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος κατά της Ουκρανίας ως απάντηση.

Ο ίδιος επανήλθε δε σήμερα λέγοντας ότι θα στείλει τρεις έφηβους γιους του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ανάρτηση στο Telegram, είπε ότι τα παιδιά του Αχμάτ, Έλι και Αντάμ, ηλικίας 16, 15 και 14 ετών αντίστοιχα, περνούν «εδώ και πολύ καιρό» στρατιωτική εκπαίδευση για να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν «διαφορετικά όπλα».

«Ήρθε η ώρα να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν σε μια πραγματική μάχη, μπορώ μόνο να χαιρετίσω την αποφασιστικότητά τους. Σύντομα θα πάνε στην πρώτη γραμμή και θα βρεθούν στις πιο δύσκολες περιοχές της γραμμής επαφής», είπε ο Καντίροφ. Ο Τσετσένος ηγέτης έχει 14 παιδιά, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμφίβολα έχει περισσότερα.

Ερωτηθείς νωρίτερα για τις δηλώσεις Καντίροφ περί χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι καθοδηγήθηκαν από το συναίσθημα. «Ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, τα συναισθήματα πρέπει να αποκλείονται κατά την αξιολόγηση. Προτιμούμε να επιμείνουμε σε ισορροπημένες, αντικειμενικές αξιολογήσεις», ανέφερε.