Τουβαλού: Το νησί που απειλείται με εξαφάνιση θέλει να αποκτήσει ψηφιακό αντίγραφο
Ανανεώθηκε:
Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλαπλά μέτωπα στον πλανήτη, με μια από τις σοβαρότερες να είναι η απειλή ολοκληρωτικής εξαφάνισης του νησιού Τουβαλού στον Νότιο Ειρηνικό. Οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν επί της ουσίας ένα υπαρξιακό ζήτημα, ενώ παράλληλα τους βαρύνει η σκέψη ότι η πατρίδα τους θα περάσει στη λήθη. Για αυτό εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό αντίγραφο της χώρας τους. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που τους απασχολεί.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί να βυθίσει ολοκληρωτικά το Τουβαλού μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα και οι 12.000 κάτοικοί του, όπως είναι λογικό, σκέφτονται το μέλλον.
Ο Δρ. Εσελεαλόφα Απινέλου, πρώην γενικός εισαγγελέας του Τουβαλού και νυν ύπατος αρμοστής στα νησιά Φίτζι, είπε στη διάσκεψη για την κατάσταση του Ειρηνικού την Πέμπτη ότι οι Τουβαλουάνοι χρειάζονται «κάτι το οποίο μπορούν να κρατήσουν». Μια ιδέα είναι το ψηφιακό αντίγραφο της χώρας τους.
«Όταν τελικά συμβεί αυτό, το Τουβαλού θα έχει εξαφανιστεί και το μόνο που θα έχουν είναι αυτός ο εικονικός κόσμος. Θα πρέπει πάντα να μπορούμε να θυμόμαστε το Τουβαλού όπως είναι, προτού εξαφανιστεί», είπε στο συνέδριο για θέματα του Ειρηνικού του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Η κουλτούρα και οι αξίες του Τουβαλού θα μπορούσαν να κατοχυρωθούν σε ένα «ψηφιακό δίδυμο», που θα στεγάζεται κάπου σαν το metaverse, σημειώνει ο Guardian.
Ο Απινέλου είπε ότι «πρέπει να καταγραφεί κάπου ότι υπήρχε μια χώρα που ονομαζόταν Τουβαλού. Αυτή είναι η τελευταία επιλογή», είπε.
«Όταν η θάλασσα σκεπάζει το Τουβαλού φαίνεται σα να εξαφανίζεται πραγματικά. Η ιδέα είναι να το διατηρήσουμε, να το διατηρήσουμε σε μια κατάσταση, ώστε γενιές Τουβαλουανών να μπορούν να το εξετάσουν. Το δύσκολο είναι το κομμάτι που αφορά τους ανθρώπους. Είναι εύκολο να μιλάς για τη γη, αλλά είναι δύσκολο να αντικαταστήσεις τους ανθρώπους, αφότου εξαφανιστεί το νησί».
Ο Απινέλου κάλεσε τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, να επιτρέψουν στους Τουβαλουανούς ευκολότερη πρόσβαση στο μεταξύ, ώστε να μπορούν να εξερευνήσουν την πιθανότητα μετανάστευσης εκεί. Στόχος είναι να εξετάσουν τις επιλογές τους και να ενταχθούν ομαλά στη νέα πατρίδα τους, προτού η άνοδος της παλίρροιας τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν το νησί τους.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Τουβαλού, Σάιμον Κόφε, δήλωσε πέρυσι ότι η χώρα του εξετάζει νομικούς τρόπους για να εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος ακόμα κι αν εξαφανιστεί.
Ο Απινελού είπε ότι οι Τουβαλουάνοι ανησυχούν για το μέλλον και για τις μελλοντικές γενιές που θα έπρεπε να βρουν κάπου να ζήσουν.
«Αν μπορούμε σιγά-σιγά να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να μεταναστεύσουν με τον δικό τους ρυθμό σύμφωνα με τους νόμους των χωρών στις οποίες θέλουν να μεταναστεύσουν, είναι πιο εύκολο από το να μαζέψουμε ένα ολόκληρο έθνος αμέσως και να το βάλουμε κάπου», είπε.