ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστική απόφαση - ορόσημο στην Ινδία αλλάζει τα δεδομένα για τους βιασμούς

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έως και την 24η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση AP Photo/Altaf Qadri

Ο συζυγικός βιασμός είναι βιασμός, αποφάνθηκε την Πέμπτη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, σε μια απόφαση ορόσημο.  

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε επίσης ότι όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν είναι παντρεμένη ή όχι, έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε άμβλωση μέχρι και την 24η εβδομάδα, σύμφωνα με το CNNi. Η απόφαση αυτή ανατρέπει τον προηγούμενο νόμο που κατά τον οποίο μόνο οι παντρεμένες γυναίκες ή οι γυναίκες η ζωή των οποίων απειλούνταν μπορούσαν να κάνουν άμβλωση μέχρι και την 20ή εβδομάδα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας επικύρωσε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έως και την 24η εβδομάδα κύησης, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση. Μια απόφαση που χαιρετίστηκε ευρέως από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών.

Το δικαίωμα στην άμβλωση έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενο παγκοσμίως, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον περασμένο Ιούνιο, την απόφαση ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe εναντίον Wade, η οποία είχε νομιμοποιήσει τη διαδικασία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ακόμη και μια ανύπαντρη γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση έως και την 24η εβδομάδα κύησης», δήλωσε ο δικαστής, D.Y. Ο Chandrachud του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, κρίνοντας ότι η οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας δεν μπορούσε να επηρεάσει το δικαίωμά της να κάνει έκτρωση.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στην Ινδία από το 1971, αλλά με την πάροδο των ετών, οι αρχές έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανόνες για το ποιος μπορεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη λόγω αμβλώσεων εκατομμυρίων θηλυκών εμβρύων, που είχαν ως αποτέλεσμα μια τρομερά λοξή αναλογία φύλων στη χώρα. Παραδοσιακά, οι Ινδοί έχουν δείξει προτίμηση στα αρσενικά παιδιά έναντι των θηλυκών.

Ο νόμος για τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης (MTP), περιόριζε τη διαδικασία της άμβλωσης σε παντρεμένες γυναίκες, διαζευγμένες, χήρες, ανήλικες, ανάπηρες και ψυχικά ασθενείς και επιζώσες σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης