Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν για τα δημοψηφίσματα της Ουκρανίας
Να συζητήσει σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με τα παράνομα για τη διεθνή κοινότητα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν σε κατεχόμενους τομείς της Ουκρανίας και αναμένεται να οδηγήσουν στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη ρωσική επικράτεια σκοπεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα δημοψηφίσματα διεξήχθησαν παρά τις απειλές για νέες κυρώσεις από τη Δύση, με το Κίεβο να διαμηνύει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την αλλαγή των ουκρανικών συνόρων.
Ο κ. Ερντογάν είπε χθες βράδυ πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τού ζήτησε νωρίτερα την υποστήριξη της Τουρκίας για να «μεταπειστεί ο Πούτιν», να μην προχωρήσει.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είπε πως προγραμματίζει να έχει συνδιάλεξη με τον κ. Πούτιν σήμερα.
«Ήθελα να μην είχαν διεξαχθεί τα δημοψηφίσματα και να είχαμε επιλύσει το πρόβλημα διπλωματικά», δήλωσε.
Τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που έχουν καταλάβει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ή ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, νότια και ανατολικά, δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα καθώς διεξήχθησαν κατά παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου και χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες δυνατές δημοκρατικές προϋποθέσεις.
Στη συνδιάλεξη των δύο ηγετών ενδέχεται επίσης να συζητηθεί η κατασκευή ακόμη ενός τουρκικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Σινώπη, στον τομέα της Τουρκίας που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι συνομιλίες με τον κ. Πούτιν για το ζήτημα αυτό έχουν αρχίσει ήδη.
Το πρώτο τουρκικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, το Άκουγιου (Μερσίνη, νότια) κατασκευάζεται το τρέχον διάστημα από κοινοπραξία με επικεφαλής τη Rosatom, τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.
Ελπίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023 και θα αντιπροσωπεύει περί το 10% του τουρκικού ενεργειακού μείγματος.