ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών

Ουκρανία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές ακόμη χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση τους Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιηθήκαν στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης της Κρατικής Δούμας που θα πραγμαρτοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η προσάρτησή τους. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αφήσει να εννοηθεί -εν μέσω απειλών για χρήση πυρηνικών- ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίζει τις επιθέσεις στις προσαρτημένες περιοχές ως επιθέσεις σε κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην προσάρτηση εδαφών για να σταματήσει την υποχώρηση του ρωσικού στρατού έναντι της ουκρανικής αντεπίθεσης των τελευταίων εβδομάδων.

Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax και η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, στις 14:00.

Η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές ακόμη χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν την προσάρτηση τους.

Την ίδια στιγμή ο «επικεφαλής» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» Λεονίντ Πασέτσνικ απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο, ζητώντας του να εξετάσει την ενσωμάτωση της (ΛΔΛ) στην Ρωσία όπως γράφει το πρακτορείο Ria Novosti. Σύμφωνα με το RIA Novosti o Πασέτσνικ στην έκκληση του δήλωσε ότι η Ουκρανία «τρομοκρατούσε τους κατοίκους του Ντονμπάς επί οκτώ χρόνια».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι μαζί με την Ρωσία θα αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη και οι στρατιωτικοί εγκληματίες θα έχουν μια δίκαιη δίκη» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πασέτσνικ και ο φιλορώσος αυτονομιστής «επικεφαλής» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν αναχώρησαν για την Μόσχα.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τη διεξαγωγή ενός ψεύτικου «δημοψηφίσματος» σε Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, στο οποίο απαιτούσε από τους πολίτες να αιτηθούν την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι Ουκρανοί περιέγραψαν τη διαδικασία ως ψηφοφορία υπό την απειλή όπλου, καθώς τη διαδικασία επέβλεπαν Ρώσοι στρατιώτες. Όπως αναμενόταν, σχεδόν καθολική ήταν επικράτηση του «ναι» στην ένωση, σύμφωνα με τους φιλορώσους και τις διορισθείσες από τη Μόσχα διοικήσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης