ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν προς Ρωσία: Η Δύση δεν αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας

Σαφείς προειδοποιήσεις στη Ρωσία από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Saul Loeb/Pool Photo via AP

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ» την προσάρτηση από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, λίγες ώρες αφότου οι φιλορώσοι και οι διορισθείσες από τη Μόσχα διοικήσεις σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των «δημοψηφισμάτων» που δείχνουν, ως ήταν αναμενόμενο, καθολική επικράτηση του «ναι» για την ένωση με τη Ρωσία.

«Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ανάλογη δήλωση ήλθε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταδίκασε τα δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα.

«Τα ψευδο-δημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες.

Διαβάστε αναλυτικά

Προσάρτηση εδαφών και πυρηνικός εκφοβισμός - Σε σημείο καμπής ο πόλεμος στην Ουκρανία -

Ανακοίνωση αναφορικά με τα δημοψηφίσματα εξέδωσε επίσης άμεσα το Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματά τους.

«Το Ισραήλ αναγνωρίζει την [εθνική] κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φεβρουάριο, το Ισραήλ υιοθέτησε μια μάλλον επιφυλακτική στάση, καθώς διατηρεί στενές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Απέφυγε μεταξύ άλλων να εφοδιάσει με όπλα την Ουκρανία, έστειλε όμως αμυντικό εξοπλισμό, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ζητά ο Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από πλευράς του ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων που έγιναν σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας για την προσάρτηση στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για την ισχυρή καταδίκη του στα δημοψηφίσματα, τα οποία το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του καταγγέλλουν ως παράνομα και ψευδή.

«Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών-μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», έγραψε ο Ζελένσκι.

Τα «δημοψηφίσματα» και οι κινήσεις προσάρτησης

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας σε τέσσερις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας δείχνουν, ως ήταν αναμενόμενο, πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων που το Κίεβο και η Δύση έχουν καταγγείλει ως στημένα.

Με βιαστικές διευθετήσεις διοργανώθηκε ψηφοφορία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στις τέσσερις περιοχές -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα- που αποτελούν περίπου το 15% του ουκρανικού εδάφους.

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι μετέφεραν τις κάλπες από σπίτι σε σπίτι σε αυτό που η Ουκρανία και η Δύση είπαν πως είναι μια παράνομη, καταναγκαστική άσκηση για τη δημιουργία ενός νομικού προσχήματος για τη Ρωσία ώστε να προσαρτήσει τις τέσσερις περιοχές.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε στη συνέχεια να αποκαλέσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να τις ανακαταλάβει ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία. Δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη πως η προσάρτηση επιπλέον εδαφών από τη Ρωσία θα κατέστρεφε οποιαδήποτε πιθανότητα ειρηνευτικών συνομιλιών, επτά μήνες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στη χώρα.

Το πρακτορείο RIA ανέφερε πως οι αρχικές καταμετρήσεις δείχνουν πλειοψηφίες που κυμαίνονται από το 96,97% στην περιοχή της Χερσώνας, βάσει του 14% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί, μέχρι το 98,19% στη Ζαπορίζια, βάσει του 18% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Οι πλειοψηφίες στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι λίγο κάτω από το 98%, με καταμετρημένο το 14% και το 13% των ψήφων αντίστοιχα.

Η Ρωσία λέει πως επαφίεται στους λαούς των τεσσάρων περιοχών να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θέλουν να τεθούν υπό τη διακυβέρνηση της Μόσχας. Στο διάστημα που προηγήθηκε των ψηφοφοριών, προσπάθησε να «ρωσοποιήσει» τα κατεχόμενα εδάφη, περιλαμβανομένης της έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων και της συγγραφής εκ νέου των σχολικών εγχειριδίων.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως αν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων είναι ευνοϊκά, αυτό θα μπορούσε να εξετάσει την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία στις 4 Οκτωβρίου.

Νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις ζητά το Κίεβο

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την σκηνοθεσία των «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές και δήλωσε ότι οι κινήσεις της Μόσχας δεν θα μεταβάλουν τις ουκρανικές ενέργειες επί του πεδίου των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας μετά την συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, που επισκέπτεται το Κίεβο για τρίτη φορά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ατομικές κυρώσεις δεν αρκούν ως τιμωρία για τα «δημοψηφίσματα» που στήθηκαν από την Μόσχα ως πρελούδιο στην προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας.

«Δεν αρκεί να περιορισθούμε σε διακοσμητικά μέτρα ... όσο πιο ήπια είναι η αντίδραση στα υποτιθέμενα δημοψηφίσματα, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο της Ρωσίας για να προχωρήσει σε κλιμάκωση και να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Στο περιεχόμενο του όγδοου πακέτου κυρώσεων, θα δούμε πόσο σοβαρά λαμβάνει υπ' όψιν το πρόβλημα των δημοψηφισμάτων η Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες καταγγέλλουν ως παράνομα και προϊόν απάτης τα «δημοψηφίσματα».

«Οι ενέργειες του Πούτιν δεν θα έχουν καμία επιρροή στην πολιτική, τη διπλωματία και τις ενέργειες επί του πεδίου της μάχης της Ουκρανίας», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γαλλίδα ομόλογό του.

Η Κατρίν Κολονά δήλωσε από την πλευρά της ότι η υποστήριξη της Γαλλίας είναι πολύ σημαντική και περιλαμβάνει ανθρωπιστική, οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Ρωσία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη. Κανείς δεν υποστήριξε την εισήγησή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το αφήγημά της είναι ασυνάρτητο», είπε η Κατρίν Κολονά. «Τόσο που αναρωτιόμαστε αν ο Ρώσος συνάδελφός μας τα πίστευε αυτά που έλεγε. Ολοι βλέπουν ότι η Ρωσία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδο, είτε στρατιωτικά είτε απέναντι στον λαό της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης