ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία «δεν θα ζητήσει» την έκδοση όσων εγκαταλείπουν τη χώρα για να γλιτώσουν την επιστράτευση

Ρώσοι περνούν τα σύνορα της Γεωργίας για να αποφύγουν την επιστράτευση AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να εκδώσουν χιλιάδες Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα για να γλιτώσουν από την επιστράτευση για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης, δεν έχει στείλει, δεν έχει προετοιμάσει και δεν θα στείλει αιτήματα στις αρχές του Καζακστάν, της Γεωργίας και άλλων χωρών σχετικά με το θέμα της υποτιθέμενης αναγκαστικής επιστροφής στη Ρωσία Ρώσων πολιτών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Μετά την ανακοίνωση μιας «μερικής» επιστράτευσης εφέδρων στις 21 Σεπτεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, ιδίως σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.

Αν ένας Ρώσος πολίτης λάβει φύλλο πορείας και δεν παρουσιαστεί σε στρατολογικό γραφείο, μπορεί θεωρητικά να θεωρηθεί λιποτάκτης και να τεθεί στον κατάλογο των καταζητούμενων προσώπων στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Καζακστάν, Μαράτ Αχμετζάνοφ, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με το Interfax, ότι η Αστάνα θα αναγκαστεί να εκδώσει Ρώσους που έφυγαν για να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους μόνο αν τεθούν στον επίσημο κατάλογο καταζητούμενων στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ υποσχέθηκε από την πλευρά του να προστατεύσει τους Ρώσους που έχουν καταφύγει στο Καζακστάν για να αποφύγουν τη στρατολόγησή τους, καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Αστάνα και της Μόσχας έχουν ψυχρανθεί μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε τη Δευτέρα «λάθη» στην στρατολόγηση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα «απόφαση» να κλείσουν τα σύνορα, απέναντι στις διαδηλώσεις και στη διαφυγή πολλών Ρώσων στο εξωτερικό.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα [της επιστράτευσης] παραβιάστηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως «τα λάθη θα διορθωθούν».

Οι Αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή τις επιδιωκόμενες ικανότητες.

Όμως έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις επιστράτευσης ανθρώπων μεγάλων σε ηλικία, αρρώστων ή χωρίς εμπειρία καθώς και φοιτητών.

Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί Ρώσοι φαίνεται επίσης πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια.

Αυτή η συρροή τροφοδότησε φόβους πως η Ρωσία θα απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι αρχές «δεν έχουν λάβει απόφαση» σε αυτό το στάδιο που να αφορά το κλείσιμο των συνόρων για αυτή την κατηγορία των πολιτών.

Την, Κυριακή, η Νόβαγια Γκαζέτα ανέφερε στον ιστότοπό της πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πάβελ Τσίκοφ, δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης