ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Λυσσαλέα μάχη για το Ντονέτσκ καθώς ολοκληρώνονται τα δημοψηφίσματα

Ηλικιωμένη ψηφίζει στο Λουχάνσκ AP Photo

Στη διατήρηση της ουκρανικής κυριαρχίας στην περιοχή του Ντονέτσκ επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες του ουκρανικού στρατού, με την κατάσταση να θεωρείται «εξαιρετικά δύσκολη», την ώρα που τα δημοψηφίσματα εκεί και σε τρεις ακόμη κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, ολοκληρώνoνται σήμερα. 

«Η κατάσταση στην περιφέρεια Ντονέτσκ είναι εξαιρετικά δύσκολη», παραδέχτηκε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανήμερα της συμπλήρωσης 215 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

«Κάνουμε τα πάντα για να περιορίσουμε την εχθρική δραστηριότητα. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μας αυτήν τη στιγμή, επειδή το Ντονμπάς είναι ο πρωταρχικός στόχος των κατακτητών», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» την κατάσταση στο Ντονέτσκ για τον ουκρανικό στρατό, αφού θεωρεί πως το ίδιο ισχύει για τους ρώσους εισβολείς.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το σύνολο του Λουχάνσκ και προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο Ντονέτσκ – τις δύο περιφέρειες που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Κλείνουν οι κάλπες στα κατεχόμενα εδάφη: «Απάτη» ή «έγκυρη» διαδικασία, ανάλογα την πλευρά

Εκτός πεδίου μάχης, ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία των δημοψηφισμάτων στις τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια.

Εν μέσω καταγγελιών πολιτών για εκλογές υπό τον ήχο των ρωσικών όπλων, τα ρωσικά ΜΜΕ γράφουν σήμερα ότι τα «δημοψηφίσματα» στις τέσσερες κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας είναι «έγκυρα», υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει τη διαδικασία «κατάφορα παραποιημένη».

Σύμφωνα με τα κρατικό πρακτορείο TASS τη Δευτέρα, η συμμετοχή ήταν 86,89% στο Ντονέτσκ, 83,61% στο Λουχάνσκ, 63,58% στη Χερσώνα και 66,43% στη Ζαπορίζια.

Το Κίεβο αλλά και η δύση έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει τα δημοψηφίσματα «απάτη» ενώ το thinktank Institute for the Study of War εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η προσέλευση ακόμη και σε ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα, αντί για το προσχηματικό δημοψήφισμα του Κρεμλίνου, θα ήταν σχεδόν σίγουρα πολύ χαμηλότερη… Ακόμη και σε καιρό ειρήνης, οι Ουκρανοί δεν ψηφίζουν με ποσοστά τόσο υψηλά όσο αυτά που αναφέρουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατοχής. Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας το 2019 είχε μόνο 62,8% συμμετοχή».

Ρωσική παραδοχή για λάθη στην επιστράτευση

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις των Ρώσων πολιτών για τη μερική επιστράτευση που κύρηξε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα δεν λένε να κοπάσουν.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα παραβιάζεται», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «όλα τα λάθη θα διορθωθούν».

Οι αναφορές ότι άτομα χωρίς στρατιωτική εμπειρία - ή που είναι πολύ ηλικιωμένα ή και ανάπηρα - καλούνται να παρουσιαστούν σε στρατιωτικές μονάδες, είναι πάμπολλες.

Ο Πεσκόφ είπε ότι σε ορισμένες περιοχές, «οι κυβερνήτες εργάζονται ενεργά για να διορθώσουν την κατάσταση».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε αναφερόμενος στην επιστράτευση: «Η ρωσική κοινωνία δεν έχει καταλάβει ακόμη όλη τη βαρβαρότητα της ρωσικής κυβέρνησης απέναντι στους ίδιους τους ανθρώπους της. Πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε τα πάντα ώστε κάθε πολίτης στη Ρωσία να αναγνωρίσει ότι η ίδια του η χώρα του στερεί το πιο σημαντικό αγαθό – το δικαίωμα στη ζωή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης