20χρονη Ιρανή, σύμβολο των διαμαρτυριών για την Αμινί, δολοφονήθηκε με έξι σφαίρες
Ανανεώθηκε:
Η Χαντίς Νατζαφί, μια 20χρονη που έγινε διαδικτυακό σύμβολο των διαδηλώσεων κατά του θανάτου της Μάχσα Αμινί στο Ιράν, φέρεται να σκοτώθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, μετέδωσαν την Κυριακή πολλά τοπικά μέσα.
Η Νατζαφί σκοτώθηκε την Τετάρτη στην πόλη Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη, αφού δέχθηκε βροχή από σφαίρες από τις δυνάμεις ασφαλείας στο πρόσωπο και το λαιμό, ανέφερε την Κυριακή ο Ιρανός δημοσιογράφος Φαρζάντ Σεϊφικαράν.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, η Νατζαφί ήταν η ίδια γυναίκα που απαθανατίζεται σε βίντεο να δένει τα ακάλυπτα ξανθά μαλλιά της μπροστά σε αστυνομικούς, καθώς ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το εν λόγω βίντεο έγινε αμέσως viral.
Η χρήση του χιτζάμπ δημοσίως είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στη χώρα –ανεξαρτήτως πίστης ή εθνικότητας– από το 1983.
Αλλά η Νατζαφί, όπως και πολλές άλλες Ιρανές τις τελευταίες ημέρες, ερχόταν αντιμέτωπη με αστυνομικούς αφήνοντας τα μαλλιά της ακάλυπτα.
Η οικογένεια της Νατζαφί δημοσίευσε πλάνα από την κηδεία της την Κυριακή.
Ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων συγκλονίζει το Ιράν από τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής της χώρας επειδή φέρεται να μην τηρούσε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.
Σύμφωνα με το Ιράν, έως και 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί, προσπαθώντας να καταπνίξουν την οργή γύρω από τον θάνατο της Αμινί. Ωστόσο, ακτιβιστές λένε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τουλάχιστον 50 και πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερος.
Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν (IHRNGO), με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε ότι μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί στις περισσότερες από τις 31 επαρχίες του Ιράν και σχεδόν σε όλα τα αστικά κέντρα, φέρνοντας αντικυβερνητικούς διαδηλωτές αντιμέτωπους με δυνάμεις του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, και θέτοντας το σκληροπυρηνικό κράτος αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή δοκιμασία για την εξουσία του εδώ και περισσότερα από 13 χρόνια.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Σάββατο τους συνωμότες για υποκίνηση αναταραχών και δεσμεύτηκε να πατάξει «αυτούς που αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».