ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τους περιορισμούς στο Διαδίκτυο για να στηρίξουν τους διαδηλωτές

Λουλούδια στη μνήμη της Μάχσα Αμίνι σε συγκέντρωση κουρδικής καταγωγής Αμερικανών στην Καλιφόρνια Photo by Apu Gomes/Getty Images

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχωρά στη  χαλάρωση των κυρώσεων στις υπηρεσίες διαδικτύου στο Ιράν, μία κίνηση που αποσκοπεί στην «υποστήριξη της ελεύθερης ροής πληροφοριών» για τους Ιρανούς εν μέσω εκτεταμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση λόγω «απρεπούς ένδυσης» - η αστυνομία ηθών έκρινε ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στις ιρανικές αρχές που «έπνιξαν» την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα για να διαταράξουν τις διαδηλώσεις και «να εμποδίσουν τον κόσμο να παρακολουθήσει τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών».

«Με αυτές τις αλλαγές, βοηθάμε τον ιρανικό λαό να είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τον παρακολουθεί και να τον λογοκρίνει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ουάλι Αντεγέμο.

Συγκεκριμένα, επεκτείνονται οι εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τηλεδιασκέψεις και υπηρεσίες cloud, καθώς και σε «εργαλεία κατά της λογοκρισίας και σχετικό λογισμικό».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης νέες κυρώσεις στην αστυνομία ηθών του Ιράν για το θάνατο της Αμινί και την επακόλουθη καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικαιροποιημένη άδεια του υπουργείου Οικονομικών, κατηγορώντας το Ιράν για «βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών» που είναι οργισμένοι για τον θάνατο της 22χρονης.

«Απέναντι σε αυτά τα βήματα, θα βοηθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο ιρανικός λαός δεν θα παραμείνει απομονωμένος και στο σκοτάδι. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο βήμα για την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης στους Ιρανούς που απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα βασικά τους δικαιώματα», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε δήλωσή του.

Μαίνονται οι διαδηλώσεις - Τουλάχιστον 50 νεκροί διαδηλωτές

Οι διαδηλώσεις μαίνονται σε πολλά σημεία της χώρας και οι νεκροί είναι πλέον τουλάχιστον 50, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights, που εδράζεται στη Νορβηγία.

Οι ιρανικές αρχές κλιμακώνουν την ακραία καταστολή με μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, δημοσιογράφων που ανέδειξαν την υπόθεση κρατικής δολοφονίας της 22χρονης, ακτιβιστών, φοιτητών, συγγραφέων και ακαδημαϊκών.

Η εκστρατεία των αυθαίρετων συλλήψεων εντάθηκε χθες, Πέμπτη, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, Γκολάμ Χοσεΐν Μοχσενί-Εζεΐ, στην πολιτική των «προληπτικών συλλήψεων» για το άμεσο μέλλον.

«Τα άτομα που προκάλεσαν ζημιές σε δημόσια και κυβερνητικά αγαθά, απείθησαν στην αστυνομία ή είχαν σχέση με ξένες υπηρεσίες κατασκοπίας, πρέπει να τύχουν μεταχείρισης χωρίς καμία επιείκεια» προειδοποίησε ο Μοχσενί-Εζεΐ.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένα από τα γνωστότερα μαχητικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο Ιράν, καθώς και μια δημοσιογράφο, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην αποκάλυψη του θανάτου της Μάχσα Αμινί.

Μεταξύ των συλληφθέντων και η Νιλουφάρ Χαμεντί, μια δημοσιογράφος της Τεχεράνης που είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν σε κώμα η Μάχσα Αμινί και συνέβαλε στην κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την τύχη της, ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εφημερίδα Shargh για την οποία εργάζεται η δημοσιογράφος.

Η φωτορεπόρτερ Γιαλντά Μοαϊερί συνελήφθη επίσης αυτή την εβδομάδα ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε την Πέμπτη, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί επειδή κάλυψαν αυτή την υπόθεση.

Ένα άλλο μαχητικό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, ο Χοσεΐν Ροναγί, κατάφερε από την πλευρά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που ήρθαν να τον συλλάβουν στο σπίτι του ενώ έδινε συνέντευξη στο κανάλι Iran International που έχει έδρα το Λονδίνο.

Η Follow Up Iran, μια νέα ομάδα ακτιβιστών που καταγράφει την κατάσταση των κρατουμένων, κοινοποίησε μία πρώτη λίστα με τα ονόματα όσων είναι γνωστό ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ανάμεσά τους 20 φοιτητές πανεπιστημίου, 11 γνωστοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών και εννέα πολιτικοί ακτιβιστές.

Την ίδια ώρα, πολλές οικογένειες κρατουμένων δεν θα θέλουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους υπό τον φόβο για περαιτέρω αντίποινα.

Κρατικές αντιδιαδηλώσεις υπέρ της μαντίλας

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους στο Ιράν ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των αρχών προκειμένου να υπερασπιστούν την ισλαμική μαντίλα και να καταγγείλουν τους «μισθοφόρους» που ισχυρίζονται ότι υποκινούν και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις για τη Μάχσα Αμινί.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες άνθρωποι ανάμεσά τους γυναίκες φορώντας τσαντόρ διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πανό υποστήριξης και ευχαριστιών προς τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να διοργανώσουν τις δικές τους διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH

«Θάνατος στους συνωμότες», «Το τέλος της μαντίλας, αυτή είναι η πολιτική των Αμερικανών», έλεγαν μερικά συνθήματα.

Ο ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές «με το όπλο του νόμου».

Εγκωμιάζοντας «τις προσπάθειες και τις θυσίες της αστυνομίας», οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους πως η πρόσφατη «συνωμοσία του εχθρού» είναι «καταδικασμένη να αποτύχει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης