ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν προειδοποιεί για «κρίση των δημοκρατιών»

Ο Μακρόν προειδοποιεί για «κρίση των δημοκρατιών»
Ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε για μια παγκόσμια κρίση των δυτικών «φιλελεύθερων δημοκρατιών» (Stephane Mahe/Pool photo via AP)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για μια «κρίση των δημοκρατιών», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά από χρόνια «πίεσης» και προσπαθειών «αποσταθεροποίησης» σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την αμερικανική δημοκρατία, ο Μακρόν απάντησε: «Ανησυχώ για όλους μας».

«Μισώ να κάνω διαλέξεις σε ανθρώπους και να λέω "ανησυχώ για σένα". Αλλά πιστεύω ότι αυτό που διακυβεύεται είναι αυτό που χτίσαμε τον 18ο αιώνα», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του.

Ο Γάλλος ηγέτης προειδοποίησε για μια παγκόσμια κρίση των δυτικών «φιλελεύθερων δημοκρατιών» όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τάση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ρατσισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι έχουμε μια μεγάλη κρίση δημοκρατιών, αυτού που θα αποκαλούσα φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Γιατί; Πρώτον, επειδή το να είσαι ανοιχτή κοινωνία και να είσαι ανοιχτή και πολύ συνεργάσιμη δημοκρατία ασκούν πίεση στον λαό σου. Θα μπορούσε να τους αποσταθεροποιήσει», είπε ο Μακρόν.

«Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει πάντα να διατυπώνουμε σεβασμό στην προθυμία των ανθρώπων, τις αναφορές της μεσαίας τάξης και όλη την πρόοδο που σημειώνουν οι δημοκρατίες μας που καλωσορίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι ανοιχτές και συνεργάσιμες. Αυτό είναι θέμα ισορροπίας», συνέχισε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε μια αυξανόμενη πίεση στις κοινωνίες μας και βρισκόμαστε στο σημείο όπου, στις διάφορες χώρες μας, υπάρχει αυτό που θα ονόμαζα κρίση των μεσαίων στρωμάτων».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν «πολύ σημαντικό ρόλο για αυτό που διακυβεύεται στη δημοκρατία μας» - «για το καλύτερο και το χειρότερο».

Είπε ότι οι κοινωνικές πλατφόρμες ήταν η κινητήρια δύναμη των «ψευδών ειδήσεων» και του «νέου σχετικισμού», τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο για όλες τις δημοκρατίες, γιατί σπάει εντελώς τη σχέση με την αλήθεια και την επιστήμη και τη βάση της δικής μας δημοκρατίας».

Τα σχόλια του Μακρόν απηχούν την ευρεία προσπάθεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν να πλαισιώσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό του 21ου αιώνα όπως ορίζεται από τις δημοκρατίες έναντι των απολυταρχιών. Τέτοιες προειδοποιήσεις έχουν λάβει ειδικό βάρος τους τελευταίους μήνες, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση και οι απειλές για τη δημοκρατία φουντώνουν παράλληλα με τον απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την άμεση «μερική επιστράτευση» των Ρώσων πολιτών, μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει την παραπαίουσα εισβολή του στην Ουκρανία μετά από μια σειρά από ήττες που προκάλεσαν αντεγκλήσεις στη Μόσχα.

Ο Πούτιν είπε σε μια ομιλία του ότι θα χρησιμοποιούσε «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» και έθεσε ακόμη και το φάσμα των πυρηνικών όπλων, εάν θεωρούσε ότι η «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας τίθεται σε κίνδυνο.

Η επιστράτευση σημαίνει ότι οι πολίτες που βρίσκονται στην εφεδρεία θα μπορούσαν να κληθούν και όσοι έχουν στρατιωτική εμπειρία θα υπόκεινται σε στράτευση, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το απαραίτητο διάταγμα είχε ήδη υπογραφεί και τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Ο Μακρόν χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη» και χαμένη ευκαιρία για «να προχωρήσουμε σε έναν δρόμο προς την ειρήνη».

«Πριν από λίγους μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφέρει ένα μήνυμα: «Δέχθηκα επίθεση από το ΝΑΤΟ, πυροδότησαν την κατάσταση και απλώς αντέδρασα». Τώρα, είναι σαφές για όλους ότι ο ηγέτης που αποφάσισε να πάει στον πόλεμο, ο ηγέτης που αποφάσισε να κλιμακωθεί είναι ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Μακρόν.

«Και δεν έχω καμία λογική εξήγηση», πρόσθεσε, αποκαλώντας την εισβολή «στρατηγική επέμβασης στη Γερμανία» και «συνέπειες μετά τον Covid-19» λόγω της απομόνωσης του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Μακρόν επανεξελέγη τον Απρίλιο δεσμευόμενος προς τους ψηφοφόρους για μια παγκοσμιοποιημένη, οικονομικά φιλελεύθερη Γαλλία στην κεφαλή μιας δυνατής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλλά η απόδοση της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν, χρησίμευσε ως η τελευταία ένδειξη ότι το γαλλικό κοινό στρέφεται σε εξτρεμιστές πολιτικούς για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το status quo.

Macron warns of 'crisis of democracies,' including in US, in exclusive US interview By Paul LeBlanc, CNN