EgyptAir: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών
Με την ελπίδα να εντοπιστούν το συντομότερο δυνατό τα μαύρα κουτιά, που θα δώσουν απαντήσεις αναφορικά με το τι συνέβη στο αεροσκάφος της EgyptAir κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες, περίπου 290 χιλιόμετρα βόρεια της Αλεξάνδρειας.
Αν και ακόμα είναι νωρίς για να εκφρασθούν φόβοι για κάτι τέτοιο, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι έχουν 30 μέρες στη διάθεσή τους, καθώς αυτός είναι ο χρόνος ζωής των μπαταριών που έχουν τα μαύρα κουτιά.
Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους από τα δύο καθίσματα που βρέθηκαν χθες, ανθρώπινα μέλη, βαλίτσες και κάποια αεροπορικά καθίσματα νοτιότερα του σημείου απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους.
REUTERS TV
Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε, επίσης, ότι ένας από τους δορυφόρους της φωτογραφίσει κηλίδα πετρελαίου στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir, αναφέρει το CNN.
Η Υπηρεσία ανέφερε ότι η κηλίδα είναι μήκους 2 χιλιομέτρων και εντοπίστηκε 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το σημείο που εξαφανίστηκε το σήμα του. Οι συντεταγμένες είναι 33 32' N / 29 13' E.
REUTERS TV
Στις έρευνες συμμετέχουν:
- Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,
- Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα.
Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.
Στη διάθεση των αιγυπτιακών Αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.
- Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.
- Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας
- Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο,
- Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
«Φωτιά λίγο πριν τη συντριβή»
Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλέστηκε δεδομένα της πτήσης, πριν τη συντριβή, στο αεροπλάνο της EgyptAir εκδηλώθηκε φωτιά.
Όπως έγραψε το CNN, υπάρχουν καταγραφές ενεργοποίησης των αισθητήρων καπνού, οι οποίες συμπίπτουν με το χρόνο που το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Αυτά τα δεδομένα έχουν καταγραφεί από το ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), το οποίο είναι ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο αεροσκάφος και τον πύργο ελέγχου.
Την άποψη αυτή υποστήριξε και ο αεροπορικός αναλυτής Τιμ Βαν Μπέβερ μιλώντας στην Deutsche Welle. «Υπήρξε φωτιά στο εσωτερικό του αεροπλάνου. Το σύστημα μας στέλνει πεντακάθαρα μηνύματα. Αναγνωρίστηκε καπνός στο χώρο της τουαλέτας. Δύο λεπτά αργότερα τα συστήματα ελέγχου του αεροπλάνου δεν λειτουργούσαν».
Οι έρευνες των γαλλικών Αρχών για τρομοκρατία
Οι γαλλικές Αρχές ερευνούν εξονυχιστικά το αεροδρόμιο του Παρισιού από το οποίο απογειώθηκε το αεροσκάφος ψάχνοντας τυχόν στοιχεία που να συνδέονται με τρομοκρατική ενέργεια.
Οι έρευνες περιλαμβάνουν έλεγχο σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη κι εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Οι 400 ανησυχητικές περιπτώσεις
Μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο στο Παρίσι, οι Αρχές αποφάσισαν να περάσουν από το μικροσκόπιο τις 86.000 άδειες πρόσβασης στην «απαγορευμένη», όπως αποκαλείται, ζώνη του αερολιμένα Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ.
Συνολικά, το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016, σε περισσότερους από 600 ανθρώπους οι άδειες πρόσβασης έχουν ανακληθεί ή δεν τους έχουν χορηγηθεί ή δεν έχουν ανανεωθεί. Μεταξύ αυτών, οι 85 θεωρούνται ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές.
Παρά το γεγονός αυτό, καταμετρώνται ακόμη «400 ανησυχητικές περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης» επιβεβαιώνει μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση.
Με στόχο να τους αναγνωρίσουν, οι Αρχές ερευνούν και την παραμικρή λεπτομέρεια: την άρνηση, για παράδειγμα, από έναν εργαζόμενο γένους αρσενικού να απευθύνεται σε μια γυναίκα ή να λαμβάνει οδηγίες από μια γυναίκα επαρκεί προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να του ανακληθεί η άδεια εισόδου του.
Από την Πέμπτη, το προσωπικό εδάφους που είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει το αεροσκάφος της αιγυπτιακής εταιρείας που βυθίστηκε στη Μεσόγειο τη νύχτα της Τετάρτης, δίνει κατάθεση στους ερευνητές.