ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στη Bild: Ο κόσμος δεν μπορεί να υποχωρήσει στις απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών

Αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη ζητά ο Ζελένσκι για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας AP Photo/Andrew Kravchenko

Την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα επιτρέψει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη μερική επιστράτευση που κήρυξε το πρωί της Τετάρτης ο Ρώσος πρόεδρος -την πρώτη επιστράτευση στη Ρωσία από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο- και τις απειλές περί προσφυγής στα πυρηνικά.

«Δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα του επιτρέψει να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα» είπε ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στη Bild.

«Αύριο ο Πούτιν μπορεί να πει: εκτός από την Ουκρανία, θέλουμε και ένα μέρος της Πολωνίας, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις», υπογράμμισε.

«Θέλει να πνίξει την Ουκρανία στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος των δικών του στρατιωτών», συνέχισε.

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει εκτάσεις της επικράτειας της μετά από μια αστραπιαία αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας αυξανόμενες απώλειες στα ρωσικά στρατεύματα. Η μερική επιστράτευση που εξήγγειλε ο Πούτιν ήρθε ως «απάντηση στις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε ο Ζελένσκι.

Αναφορικά με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν ο Ρώσος ηγέτης αποσύρει τις δυνάμεις του από τα ουκρανικά εδάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το διάγγελμα Πούτιν, η Κίνα -μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν- κάλεσε όλες τις πλευρές σε «κατάπαυση πυρός μέσω του διαλόγου», σε μια ασυνήθιστη δημόσια δήλωση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Καλούμε τα μέρη να θέσουν σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και να βρουν μια λύση που να διευθετεί τις θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των μερών το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ουάνγκ Ουενμπίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία δεν είχε καμία επιρροή στο πότε θα τελείωνε η διακυβέρνηση του Πούτιν στη Ρωσία, αλλά ήθελε να μιλήσει στη Μόσχα από θέση ισχύος.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τη Γερμανία για προμήθεια όπλων και συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητα προκειμένου να σωθούν ζωές».

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση ως «προβλέψιμη» κίνηση που δείχνει ότι ο πόλεμος δεν εξελίσσεται με βάση το σχέδιο της Μόσχας.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η απόφαση αυτή θα φέρει αντιδράσεις στη ρωσική κοινωνία, για να προσθέσει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να μεταθέσει στη Δύση την ευθύνη για την έναρξη ενός «απρόκλητου πολέμου» και την επιδείνωση της ρωσικής οικονομίας.

«Οι Ρώσοι που ζήτησαν την καταστροφή της Ουκρανίας κατέληξαν να πάρουν: 1. Επιστράτευση. 2. Κλειστά σύνορα, μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. 3. Φυλακή για λιποταξία. Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, σωστά; Η ζωή έχει μεγάλη αίσθηση του χιούμορ», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, κι ενώ προηγήθηκε ένα μπαράζ αντιδράσεων και προειδοποιήσεων από την Ε.Ε. και άλλες χώρες της Δύσης, η Κίνα επιχείρησε να θέσει σε κίνηση τις διπλωματικές επαφές με μια πρωτόγνωρη πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης