ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Μέλος της καμπάνιας #BringBackOurGirls (#BBOG) κάθεται μαζί με τον πρόεδρο της κοινότητας Τσιμπόκ (Chibok) Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα (Tsambido Hosea Abana) στη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούτζα (Abuja). Το ημερολόγιο γράφει 18 Μαΐου 2016 και ο άντρας μαθαίνει το νέο της διάσωσης της Νιγηριανής έφηβης, που είχε απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ σε σχολείο της Τσιμπόκ πριν από δύο χρόνια REUTERS/Afolabi Sotunde

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν χθες σε επίθεση που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ (Boko Haram) στο χωριό Γιεμπί (Yebi) του νοτιοανατολικού Νίγηρα (Niger).

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, αναφέροντας ότι δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Οι τραυματίες της επίθεσης «διακομίστηκαν εσπευσμένα» στο νοσοκομείο.

Η επίθεση έγινε στον απόηχο ευρείας επιχείρησης του στρατού της γειτονικής Νιγηρίας στο δάσος Σαμπίσα (Sambisa), στο παρακείμενο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για τον εντοπισμό των 219 μαθητριών του Τσιμπόκ (Chibok), που είχαν πέσει θύματα απαγωγής στις 14 Απριλίου 2014. Συνολικά, είχαν απαχεί 276 μαθήτριες, όμως οι 57 κατάφεραν να δραπετεύσουν τους επόμενους μήνες.

Την περασμένη Τρίτη, άντρες του νιγηριανού στρατού βρήκαν την 19χρονη Αμίνα Αλί Ντάρσα Νκέκι (Amina Ali Darsha Nkeki) να περιφέρεται στο δάσος μαζί με ένα μωρό τεσσάρων μηνών και έναν άντρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ο πατέρας του και ο οποίος κρατείται από τις αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ελπίζουν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα καταφέρουν να εντοπίσουν και να διασώσουν τις υπόλοιπες μαθήτριες του σχολείου.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο πρόεδρος της κοινότητας Τσιμπόκ Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα (Tsambido Hosea Abana), βρέθηκε άλλη μια μαθήτρια, η Σερά Λούκα (Serah Luka), η οποία αν και ήταν μαθήτρια στο ίδιο σχολείο, απήχθη από το σπίτι της στο Μανταγκάλι (Madagali).

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 από τον στρατό της Νιγηρίας, στην οποία εμφανίζεται η διασωθείσα Αμίνα Ντάρσα από το Μαιντουγκούρι (Maiduguri) της Νιγηρίας με το μωρό της. Η Αμίνα έπεσα θύμα απαγωγής με άλλα 218 κορίτσια όταν η Μπόκο Χαράμ επέδραμε σε σχολείο στο Τσιμπόκ - Πηγή: Nigeria Military/Handout via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

Το δράμα των συνόρων

Μεταφέροντας τη δράσης τους στο Νίγηρα, οι τζιχαντιστές πέρασαν τα σύνορα επέδραμαν στο Γεμπί, πυρπολώντας περίπου δέκα σπίτια και την τοπική αγορά, όπου έκαψαν αρκετά βοοειδή, ενώ έκλεψαν δύο οχήματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το AFP.

Ένας δάσκαλος στη συνοριακή πόλη Μπόσο (Bosso), η οποία απέχει 4 χλμ. από το Γιεμπί, δήλωσε πως οι δράστες ήταν νεαροί άνδρες που μερικοί έφτασαν πεζοί, κάποιοι έφιπποι και άλλοι σε καμήλες. Κατά την αποχώρηση τους, φόρτωσαν τρόφιμα σε δύο φορτηγά.

Ο δήμαρχος της Μπόσο, Μαμάντου Μπάκο (Mamadou Bako), δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία επίθεση ενδεχομένως να αυξηθεί, όσο οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες μέσα στα πυρπολημένα σπίτια.

Χάρτης των συνοριακών επαρχιών Νιγηρίας και Νίγηρα. Διακρίνεται το δάσος Σαμπίσα, η πρωτεύουσα του Τσαντ N'Djamena και η λίμνη Τσαντ (Chad), μερικα χιλιόμετρα από την οποία πάνω στα σύνορα Νιγηρίας–Νίγηρα βρίσκεται η πόλη Μπόσο - Πηγή: Google Maps

Από τον Φεβρουάριο του 2015, η Μπόκο Χαράμ (που με βάση τη γλώσσα Χάουσα–Hausa αποδίδεται «η ψεύτικη [εκπαίδευση] είναι αμαρτία (σ.σ η δυτική εκπαίδευση των αποικιοκρατών)» - [ilimin] boko haram) εξαπολύει επιδρομές στον Νίγηρα από τα εδάφη της Νιγηρίας, σπέρνοντας τον τρόμο στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Τον Απρίλιο, δύο πολίτες είχαν σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ντίφα (Diffa), πρωτεύουσα της ομώνυμης νοτιοανατολικής επαρχίας.

Στις 30 Μαρτίου, έξι στρατιώτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν αντίστοιχα σε ενέδρα από μαχητές της Μπόκο Χαράμ στην επαρχία Ντίφα, η οποία έχει την ατυχία να συνορεύει με τα βορειοανατολικά εδάφη της Νιγηρίας, όπου έχει ξεσπάσει η εξέγερση των ισλαμιστών από τον Ιούλιο του 2009. Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις δύο πλευρές των συνόρων, εξαιτίας των επιδρομών.

«Πάρτε μας από την κόλαση»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Νιγηρία η δράση των ισλαμιστών έχει αφήσει 20.000 νεκρούς και περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Νιγηριανούς, εκ των οποίων οι 2.241.484 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Στον Νίγηρα, διαβιούν 137.337 εσωτερικά εκτοπισμένοι –οι 15.000 στην επαρχία της Ντίφα, όπου τρεις στις τέσσερις οικογένειες είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, σε μια χώρα όπου 2 στα 17 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια (UNOCHA – Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Μάιος 2016).

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν το μέγεθος του δράματος σε αυτή τη γωνιά της αφρικανικής ηπείρου, όπου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατηρούν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, πασχίζοντας ταυτόχρονα να ορίσουν τι σημαίνει ασφαλής τρίτη χώρα, πρόσφυγας πολέμου ή οικονομικός μετανάστης.

Ρεπόρτερ του Γαλλικού Πράκτορείου βρέθηκαν στoν καταυλισμό προσφύγων στην Ασάγκα (Assaga) της Ντίφα, όπου 6.000 άνθρωποι στριμώχνονται στις τέντες του ΟΗΕ. Το ρεπορτάζ καταγράφει τη μαρτυρία της Μπουσάμ (Boussam), μητέρας επτά σκελετωμένων παιδιών: «Πάρτε μας μακριά από αυτην την κόλαση».

Σύμφωνα με το UNOCHA, από τα 316 εκατ. δολάρια, που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον Νίγηρα, έχει βρεθεί μόλις το ένα τέταρτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης