Τρας και Μακρόν συμφώνησαν για εμβάθυνση της συνεργασίας Βρετανίας-Γαλλίας
Ανανεώθηκε:
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν το πρώτο τετ-α-τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δύο εβδομάδες αφότου η Τρας ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα.
«Υπάρχει η βούληση να προχωρήσουμε, να δείξουμε ότι είμαστε σύμμαχοι και φίλοι σε έναν περίπλοκο κόσμο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση, συμπληρώνοντας ότι οι συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας αφορούσαν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Από τη βρετανική πλευρά υπογραμμίστηκε πως οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.
«Καθώς οι λαοί μας αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χειμώνα, με μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και το κόστος διαβίωσης, η πρωθυπουργός [Τρας] και ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας για τον τερματισμό της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε στον Πούτιν ότι ο οικονομικός εκβιασμός του -μέσω της ενέργειας και των τροφίμων- δεν θα πετύχει», συμπλήρωσε.
Στα τέλη Αυγούστου η Λιζ Τρας, υποψήφια τότε για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, είχε εισπράξει τη δηκτική απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν όταν απέφυγε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση αν ο Γάλλος πρόεδρος είναι «φίλος ή εχθρός».
Όταν η Τρας είχε ρωτηθεί στο πλαίσιο προεκλογικής εκδήλωσης εάν ο Μακρόν είναι «φίλος ή εχθρός;», εκείνη επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. «Η κριτική επιτροπή δεν έχει αποφανθεί ακόμη» απάντησε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. «Αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του όχι από τα λόγια του», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους για την επιφλακτική στάση της.
Ερωτηθείς τι θα απαντούσε εάν του έκαναν την ίδια ερώτηση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Δεν θα δίσταζα ούτε λεπτό. Η Γαλλία είναι φίλος του βρετανικού λαού».
Εάν η Γαλλία και η Βρετανία «δεν μπορούν να πουν αν είναι φίλοι ή εχθροί –και αυτό δεν είναι ουδέτερος όρος– τότε οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.