ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Τα δημοψηφίσματα θα σημάνουν το τέλος κάθε πιθανής διαπραγμάτευσης

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πόλη Ιζιούμ αφότου ανακτήθηκε ο έλεγχος από τις ρωσικές δυνάμεις AP Photo/Leo Correa

Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, προειδοποιεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.

«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, [δεν υπάρχει] καμία» δήλωσε ο Νικιφόροφ σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από φιλορώσους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες για διενέργεια δημοψηφισμάτων την επόμενη εβδομάδα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.

«Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε», υπογράμμισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σχετικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία που έχουν βεληνεκές άνω των 80 χιλιομέτρων και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αποκρούσει τα ουκρανικά αιτήματα για αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας ATACMS, που έχουν βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα.

Διαβάστε αναλυτικά

Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα Πούτιν

«Η Ουκρανία θα διευθετήσει το ρωσικό ζήτημα. Η απειλή δεν μπορεί να εξαλειφθεί παρά μόνο διά της ισχύος», έγραψε από πλευράς του στο Telegram ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γερμάκ, καταγγέλλοντας «εκβιασμό» εκ μέρους της Μόσχας η οποία έχει κίνητρο «τον φόβο της ήττας».

Ακολούθησε δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος ανέφερε ότι τα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο.

«Οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν θα αλλάξει τίποτα», είπε ο Κουλέμπα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την έναρξη μιας συνάντησης με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης στα ανατολικά και νότια εδάφη της χώρας, οι «αρχές» σε τέσσερις πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από τη Ρωσία ζώνες -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- προκήρυξαν συντονισμένα τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία το διάστημα μεταξύ 23ης και 27ης Σεπτεμβρίου, σε μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου και της σύγκρουσης του Κρεμλίνου με τη Δύση.

Η προκήρυξη των δημοψηφισμάτων, που συνοδεύεται από «έκκληση» προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει άμεσα στην προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών (ανάλογο ήταν το σενάριο προ της εισβολής, με «αίτημα» των αυτονομιστών για αναγνώριση και προστασία), έρχεται τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στα ανατολικά και καταγράφουν πρόοδο στο νότο, έχοντας θέσει τον φιλόδοξο στόχο της ανακατάληψης του μεγαλύτερου τμήματος της Χερσώνας έως τα τέλη του έτους.

Διαβάστε αναλυτικά

Στην «επιχείρηση» προσάρτησης κατεχόμενων εδαφών περνά ο Πούτιν στην Ουκρανία

Λευκός Οίκος και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τα δημοψηφίσματα Πούτιν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης