ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Ύστατο χαίρε» με λαμπρότητα, κατάνυξη και τελετουργικό 13 ωρών

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Ύστατο χαίρε» με λαμπρότητα, κατάνυξη και τελετουργικό 13 ωρών
«Ύστατο χαίρε» στη μονάρχη που υπηρέτησε επί 70 συναπτά έτη το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσία όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και υψηλών προσκεκλημένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη (Alex Pantling/Pool photo via AP)

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας που παρέμεινε στο θρόνο επί 70 χρόνια, με τη χώρα να περνά πλέον στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της. Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ ενταφιάστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Στις 19:30 (τοπική ώρα, 21:30 ώρα Ελλάδας), ξεκίνησε η ιδιωτική τελετή του ενταφιασμού της βασίλισσας, αλλά και του συζύγου της Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών. Η τελετή έγινε παρουσία μόνο της βασιλικής οικογένειας. Οι δυο τους ενταφιάστηκαν στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της Ελισάβετ, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η νεκρώσιμη ακολουθία στο Κάστρο του Ουίνδσορ, με το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας να τοποθετείται στη βασιλική κρύπτη.

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας, το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο, και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Είναι η πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Παγκόσμιοι ηγέτες και εστεμμένοι στο «ύστατο χαίρε»

Το λαϊκό προσκύνημα ολοκληρώθηκε σήμερα στις 06:30 το πρωί (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τέσσερις ημέρες όπου το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας βρισκόταν στο Ουέστμινστερ Χολ.

Το διάστημα αυτό εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ.

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η κηδεία ήταν μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη κατέβηκαν στο κέντρο του Λονδίνου. Περισσότεροι από 2.000 αστυνομικοί απ' όλη τη χώρα κλήθηκαν για να ενισχύσουν τη Σκότλαντ Γιάρντ. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ένας «μαραθώνιος» τελετουργικών που διήρκησε σχεδόν 13 ώρες και σχεδιαζόταν για 20 χρόνια.

Στις 10:00 άνοιξαν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.

Στις 12:44 ξεκίνησε η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, όπου πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο.

«Ύστατο χαίρε» στη μονάρχη που υπηρέτησε επί 70 συναπτά έτη το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσία όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και υψηλών προσκεκλημένων από όλες τις γωνιές του πλανήτη που κατέκλυσαν τη βρετανική πρωτεύουσα.

Την επίσημη τελετή, που μεταδόθηκε σε δεκάδες κινηματογράφους και γιγαντοοθόνες σε όλη τη Βρετανία, παρακολούθησαν χιλιάδες Βρετανοί οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, πεπεισμένοι ότι ζουν ένα «κομμάτι ιστορίας» που δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού, στις 14:15 ξεκίνησε η νέα πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον και από εκεί για το Ουίνδσορ, όπου πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.