ΚΟΣΜΟΣ

Δέσμευση Ουγγαρίας για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της μετά το «πάγωμα» της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ

Ο Ούγγρος υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ (AP Photo/Darko Vojinovic)

Μετά το πάγωμα της εκταμίευσης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρότεινε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή (18/9) η Κομισιόν λόγω της διαφθοράς και των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου για τα οποία κατηγορείται η Βουδαπέστη, η Ουγγαρία δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της που ανέλαβε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ουγγαρίας, Τίμπορ Νάβρατσικς, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε την ελπίδα τα μέτρα που θα λάβει η Ουγγαρία να επαρκούν ώστε να πείσουν την Κομισιόν ότι θα εφαρμοστούν για την προστασία των κονδυλίων της ΕΕ.

«Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει την Επιτροπή για την εφαρμογή των μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης έως τις 19 Νοεμβρίου. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν θα προτείνει το πάγωμα της εκταμίευσης.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει επί μακρόν κριτική για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία. Μια έκθεση του Ιουλίου έκανε λόγο για «ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοιοκρατία και την οικογενειοκρατία στα ανώτερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί».

Η Ουγγαρία έχει επιδείξει ως ένα βαθμό την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιλαμβανομένης της σύστασης μιας ανεξάρτητης αρχής που θα εποπτεύει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Η ΕΕ έχει απαντήσει ότι αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν σωστά.

Όπως διευκρίνισε ο Χαν, η Κομισιόν σύστησε το πάγωμα της εκταμίευσης του ενός τρίτου περίπου των πόρων που προέρχονται από το ταμείο συνοχής της ΕΕ και προορίζονταν για την Ουγγαρία από τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ για το διάστημα 2021-27 συνολικού ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα 7,5 δισ αντιστοιχούν στο 5% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για το 2022 της χώρας. Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν τώρα περιθώριο έως και τρεις μήνες για να αποφασίσουν επί της πρότασης.

Μπλοκαρισμένο το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία προσπαθεί να πείσει την ΕΕ να ξεμπλοκάρει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στη μετά την Covid-19 εποχή (5,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις). Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ της οποίας το εθνικό σχέδιο δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι λόγοι σχετίζονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει μια «ανεξάρτητη αρχή» για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των κοινοτικών κονδυλίων και τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Εξάλλου, η διαδικασία υποβολής «πόθεν έσχες» από τα μέλη του ουγγρικού κοινοβουλίου τροποποιήθηκε τον Ιούλιο προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να υπερασπιστεί τη χώρα της, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το εθνικό νόμισμα (φιορίνι) να κατρακυλά.

Χωρίς συμφωνία για το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους, η Ουγγαρία κινδυνεύει να χάσει το 70% των επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη εισήγηση που κρίνει ότι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν δεν αποτελεί πλέον πραγματική δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας» και κάλεσε την Κομισιόν να μην εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας όσο η Βουδαπέστη δεν συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις σχετικές συστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης