Egyptair: Νέα ευρήματα από τη μοιραία πτήση, σε εξέλιξη οι έρευνες
Συνεχίζονται με εναέρια και πλωτά μέσα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη διακρίβωση των αντικειμένων που εντοπίζονται εντός του FIR Καΐρου, κοντά στο σημείο απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους της EgyptAir.
Έως τώρα, έχουν εντοπισθεί 2 καθίσματα, ανθρώπινο μέλος και βαλίτσα ή βαλίτσες νοτιότερα του σημείου απώλειας επαφής του σήματος του αεροσκάφους, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ερευνούν αντικείμενα που εντοπίζονται ώστε να διακριβωθεί εάν ανήκουν στο αεροσκάφος.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ένας από τους δορυφόρους της έχει φωτογραφίσει κηλίδα πετρελαίου στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir, αναφέρει το CNN.
Η Υπηρεσία ανέφερε ότι η κηλίδα είναι μήκους 2 χιλιομέτρων και εντοπίστηκε 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το σημείο που εξαφανίστηκε το σήμα του. Οι συντεταγμένες είναι 33 32' N / 29 13' E.
ESA
Στις διασωστικές έρευνες συμμετέχουν:
- Η Αίγυπτος με πλωτά και αεροπορικά μέσα,
- Η Ελλάδα με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που διεξάγουν έρευνες εντός του FIR Αθηνών μέχρι τα όρια με τα FIR Λευκωσίας και Καΐρου και εάν ζητηθεί δυτικότερα. Μαζί με το C-130 πετά στην περιοχή ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας που εναλλάσσεται με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.
Στη διάθεση των αιγυπτιακών αρχών εφόσον ζητηθεί παραμένουν το υποβρύχιο Ματρώζος και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Χθες το C-130 συνέχισε τις έρευνες ρίχνοντας φωτιστικές βόμβες κατά τις πτήσεις του στα FIR Αθηνών και Καΐρου.
- Η Γαλλία επιχειρεί με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και δήλωσε την ετοιμότητά της να διαθέσει ένα πλοίο ωκεανογραφικών μελετών που βρίσκεται στην περιοχή.
-
Η Ιταλία με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας
- Η Βρετανία με ένα αεροσκάφος C-130 που απογειώθηκε από την Κύπρο, και
- Οι ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε ότι ο χάρτης με τα στοιχεία που διαθέτει η ελληνική πλευρά έχει παραδοθεί στις αιγυπτιακές αρχές.
Παρατήρησε δε ότι το αιγυπτιακό αεροσκάφος καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης του εντός του FIR Αθηνών ακολουθούσε πορεία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο πτήσεως του, τηρώντας το ίδιο ύψος μέχρι το σημείο απώλειας του ίχνους του, που βρίσκεται εντός του FIR Καΐρου. Δεν έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά, ανέφερε.
Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενήργησε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη βάση των προβλεπομένων χρόνων από τους κανονισμούς, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν σε χρόνους μικρότερους από τους προβλεπόμενους.
Τέλος, ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η ανάλυση των ευρημάτων που εντοπίζονται δεν αποτελεί μέρος της αρμοδιότητας της Ελλάδας στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ παρέπεμψε στην επιτροπή διερεύνησης του συμβάντος για τα ακριβή αίτια του.
Αριστερά είναι το FIR Αθηνών και δεξιά το FIR Λευκωσίας.
Κάτω από τη μπλε γραμμή είναι το FIR Καϊρου
Στο σημείο test1 έχει βρεθεί το ανθρώπινο μέλος και λίγο πιο δυτικά ένα μεγάλο λευκό αντικείμενο
Στο σημείο test2 συσσωρευμένα αντικείμενα
Ένα αμερικανικό σκάφος το P3 Οrion ερευνά την περιοχή