Βασίλισσα Ελισάβετ: Το διαδικαστικό της κηδείας και ποιοι ηγέτες έχουν προσκληθεί
Το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, με περισσότερους από 2.000 υψηλούς προσκεκλημένους να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας.
Η κηδεία θα αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα στο αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο προτού η σορός της εκλιπούσας μεταφερθεί για την ταφή της στο κάστρο Ουίνδσορ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλατιού.
Ιδιωτική τελετή για την ταφή της βασίλισσας θα γίνει στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Ουίνδσορ, σύμφωνα επίσης με σημερινή ανακοίνωση του παλατιού.
Την Παρασκευή, το βράδυ επίσης στις 19:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδος), τα παιδιά της, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Κάρολος Γ', θα παραστούν σε αγρυπνία που θα γίνει για τη βασίλισσα, η οποία απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών στη Σκωτία, κατά την οποία θα βρίσκονται μπροστά στο φέρετρό της.
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βιβλίο συλλυπητηρίων για την Ελισάβετ
Στη βρετανική πρεσβεία μετέβη το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Στο κείμενο που συνόδευε την υπογραφή του, ο πρωθυπουργός έγραψε:
«Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια της βασίλισσας. Ήταν μια πραγματικά εξαιρετική ηγέτιδα και μας έχει εμπνεύσει όλους με την ασυναγώνιστη αίσθηση του καθήκοντός της. Ευχόμαστε στον βασιλιά δύναμη και επιμονή. Κυριάκος Μητσοτάκης».
Το μήνυμα και στα αγγλικά: «On behalf of the Greek people I would like to express my deep sorrow for the loss of the Queen. She was a truly extraordinary leader and has inspired all of us with her unrivaled sense of duty. We wish the King strength and perseverance. Kyriakos Mitsotakis».
Ποιοι ηγέτες θα παραστούν και ποιοι δεν έλαβαν πρόσκληση
Παγκόσμιοι ηγέτες, πολιτικοί, αυτοκράτορες και βασιλείς της Ευρώπης, καθώς και περισσότεροι από 500 αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν στο Λονδίνο για να απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στην μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας βασίλισσα Ελισάβετ, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.
Οι προσκλήσεις για την κηδεία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν ήδη σταλεί, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο όλων των προσκεκλημένων ξένων ηγετών, εν μέρει για λόγους ασφαλείας.
Στην κηδεία θα παραστούν περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που επιβεβαίωσε πρώτος την παρουσία του.
«Δεν ξέρω ποιες είναι ακόμη οι λεπτομέρειες, αλλά θα πάω», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.
Την παρουσία του επίσης επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Ανακτόρων, οι αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν στο Ρόαγιαλ Χόσπιταλ, ένα γηροκομείο βετεράνων στο δυτικό Λονδίνο και από εκεί θα πάνε όλοι μαζί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία της πρωτεύουσας καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα κατέβουν στο κέντρο του Λονδίνου.
Ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα θα παραθέσουν δεξίωση στο Μπάκιγχαμ την Κυριακή.
Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.
Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία και τη βασιλική δεξίωση της Κυριακής.
Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πάνε στο Λονδίνο. Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας Ντραουπάντι Μούρμου.
Η διορία που έχουν οι χώρες για να δεχτούν ή να απορρίψουν την πρόσκληση λήγει σήμερα.
Ποιοι δεν προσκλήθηκαν
Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κράτους σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και τη Μιανμάρ.
Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Βρετανοί βουλευτές στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Κίνα επέκριναν την πρόσκληση στο Πεκίνο και ζήτησαν να μην επιτραπεί στην κινεζική αντιπροσωπεία να μπει στο κοινοβούλιο, όπου πέρσι εγκρίθηκε ένα ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε «γενοκτονία» η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κινεζική κυβέρνηση στους Ουιγούρους.
Μετά την κηδεία, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' θα ταφεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου είναι επίσης θαμμένοι οι γονείς της, η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος.
Διαβάστε επίσης:
Ουρές για το ύστατο χαίρε στην Ελισάβετ - Ποιοι ηγέτες θα πάνε στην κηδεία, ποιοι δεν προσκλήθηκαν