ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Μακρόν-Ζελένσκι για τη Ζαπορίζια - Αποσυνδέθηκε ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομολογό του Βολοντομίρ Ζελένσκι σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ. αρχείου)

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας του οποίου αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο νωρίτερα σήμερα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, ενώ υπενθύμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνδέεται άρρηκτα με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων.

«Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ουκρανική κυριαρχία στον πυρηνικό σταθμό», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου να πληροφορηθεί ποιες είναι οι «στρατιωτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές» ανάγκες της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας «την πλήρη στήριξη της Γαλλίας» στο Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα, η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή «εξαιτίας των βομβαρδισμών» και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια γραμμή του ηλεκτρικού.

«Ο αντιδραστήρας υπ' αριθμόν 6 σταμάτησε και αποσυνδέθηκε από το δίκτυο» ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η εταιρεία.

Το Σάββατο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται στη Ζαπορίζια, είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 5, επίσης επειδή προκλήθηκαν ζημιές στις γραμμές του ηλεκτρικού εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες έχουν αποσυνδεθεί από το ουκρανικό δίκτυο εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο σταθμός έχει έξι αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Παραμένουν μόνιμα στον πυρηνικό σταθμό δύο μέλη της ΙΑΕΑ

Δύο μέλη της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να παραμείνουν στο υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια «σε μόνιμη βάση», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς μηχανικούς και να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ουκρανικό δίκτυο.

«Σήμερα (…) τέσσερις από τους έξι εκπροσώπους της ομάδας επιθεώρησης του ΙΑΕΑ ολοκλήρωσαν το έργο τους στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και αναχώρησαν από αυτό», ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

«Αναμένεται ότι δύο ειδικοί θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο (πυρηνικό εργοστάσιο) σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία τοπικός αξιωματούχους Βλαντίμιρ Ρογκόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα ότι δύο παρατηρητές θα παραμείνουν στον σταθμό.

«Τα μέλη της αποστολής του ΙΑΕΑ έχουν πλέον αποχωρήσει από τη Ζαπορίζια, ενώ προς το παρόν δύο άνθρωποι έχουν παραμείνει ως παρατηρητές», εξήγησε.

Η κατάσταση ασφαλείας στο σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, αποτελεί πηγή ανησυχίας διεθνώς. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς με στόχο την περιοχή του σταθμού, και ότι κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενημερώνεται στο εξής σχεδόν σε πραγματικό χρόνο χάρη στην ομάδα της που έφθασε αυτή την εβδομάδα, με τον γενικό διευθυντή Ραφαέλ Γκρόσι να δηλώνει «πολύ ανήσυχος» για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πυρηνικού δυστυχήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης