50 Χρόνια από τη Σφαγή του Μονάχου: Παραδοχές Στάινμαγερ ενώπιον του Ισραηλινού προέδρου
Ανανεώθηκε:
Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι είναι «ντροπή» που η Γερμανία χρειάστηκε 50 χρόνια για να καταλήξει σε συμφωνία για την αποζημίωση των συγγενών των Ισραηλινών θυμάτων της αιματηρής σύλληψης ομήρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.
«Το γεγονός ότι χρειάστηκαν 50 χρόνια προκειμένου να φθάσουμε σε αυτή τη συμφιλίωση τις τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά ντροπή», παραδέχθηκε ο Στάινμαγερ ενώπιον του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ, τον οποίο δέχθηκε στη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της τραγωδίας που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Δευτέρα.
Έπειτα από δεκαετίες εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη μια συμφωνία για τις αποζημιώσεις λίγο πριν από τις τελετές που οι οικογένειες των θυμάτων είχαν απειλήσει να μποϊκοτάρουν.
Οι τελευταίοι έκριναν μέχρι τότε ότι τα ποσά που πρότεινε το Βερολίνο ήταν πολύ μικρά.
Ο αρχηγός του γερμανικού κράτους και ο Ισραηλινός ομόλογός του θα είναι παρόντες στις αυριανές εκδηλώσεις μνήμης στο Βερολίνο.
Ο Σταϊνμάιερ δήλωσε πως περιμένει να αναγνωριστούν «ορισμένα λάθη κρίσης, ορισμένες λανθασμένες συμπεριφορές, ορισμένα λάθη που διαπράχθηκαν» από τις αρχές της χώρας του γύρω από αυτή την τραγωδία. Μεταξύ των οποίων «η απώθηση και η λήθη» στη διάρκεια των 50 χρόνων που ακολούθησαν τη σύλληψη ομήρων, υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρόεδρος υπογράμμισε τον πόνο των συγγενών που όπως είπε «προσέκρουαν σε έναν τοίχο» κάθε φορά που προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν απαντήσεις από τη Γερμανία ή τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1972 οκτώ μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» διείσδυσαν στο διαμέρισμα της ισραηλινής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό, σκότωσαν δύο Ισραηλινούς αθλητές και κράτησαν ομήρους άλλους εννέα με την ελπίδα να τους ανταλλάξουν με 232 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας της Δυτικής Γερμανίας κατέληξε στον θάνατο όλων των ομήρων, κάτι για το οποίο θεωρήθηκαν υπεύθυνες οι αρχές της χώρας. Πέντε από τους Παλαιστίνιους δράστες σκοτώθηκαν και οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δέχθηκε να αποδεσμεύσει ένα ποσό 28 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθούν εν μέρει από τη Βαυαρία και την πόλη του Μονάχου.
Θα αποχαρακτηριστούν επίσης έγγραφα προκειμένου να μπορέσουν οι Γερμανοί και Ισραηλινοί ιστορικοί να ασχοληθούν με το θέμα.
Ο Χέρτσογκ εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να οδηγήσει «αυτό το επώδυνο επεισόδιο προς έναν τόπο επούλωσης».
«Ελπίζω πως από σήμερα θα συνεχίσουμε να θυμόμαστε, να επικαλούμαστε και ιδιαίτερα να επαναβεβαιώνουμε τα μαθήματα από αυτή την τραγωδία, κυρίως τη σημασία του αγώνα κατά του τρόμου, για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.