ΚΟΣΜΟΣ

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Το «ύστατο χαίρε» στον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για μια τελευταία ματιά στον Γκορμπατσόφ, η σορός του οποίου βρισκόταν σε ανοιχτό φέρετρο πλαισιωμένη από δύο στρατιώτες AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Οι Ρώσοι αποχαιρετούν το Σάββατο τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε μια κηδεία που αντιμετωπίζεται με αδιαφορία από το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δημόσια τελετή αποχαιρετισμού του Γκορμπατσόφ, ο οποίος πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 91 ετών, άρχισε στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα των Στύλων της Μόσχας, έναν ιστορικό χώρο που έχει φιλοξενήσει τις κρατικές κηδείες πρώην σοβιετικών ηγετών όπως ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βλαντίμιρ Λένιν.

Live εικόνα από την κηδεία

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για μια τελευταία ματιά στον Γκορμπατσόφ, η σορός του οποίου βρισκόταν σε ανοιχτό φέρετρο πλαισιωμένη από δύο στρατιώτες, ενώ η οικογένειά του καθόταν στο πλάι στην περίτεχνη, στολισμένη με πολυελαίους αίθουσα.

Ο Γκορμπατσόφ θα ταφεί δίπλα στη σύζυγό του, Ραΐσα, αργότερα μέσα στην ημέρα στο νεκροταφείο Νοβοντεβίτσι.

Το Κρεμλίνο απέφυγε να ανακοινώσει μια κρατική κηδεία για τον Γκορμπατσόφ, με τον εκπρόσωπό του να λέει ότι θα έχει "στοιχεία κρατικής κηδείας", συμπεριλαμβανομένης μιας τιμητικής φρουράς και της κρατικής συνδρομής στην οργάνωση. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση για το πώς η εκδήλωση θα διαφέρει από προηγούμενες κρατικές κηδείες.

Ενώ ο Γκορμπατσόφ εξυμνείται στη Δύση για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, στην πατρίδα του θεωρείται παρίας για το χάος που προκάλεσαν οι οικονομικές του μεταρρυθμίσεις - δημιουργώντας τις συνθήκες που έκαναν έναν ισχυρό άνδρα όπως ο Πούτιν ελκυστικό για πολλούς Ρώσους.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Γκορμπατσόφ για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την οποία αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα», και έχει βαλθεί να αποκαταστήσει το πληγωμένο κύρος της Ρωσίας.

Ο Γκορμπατσόφ είχε καταστείο πιο επικριτικός απέναντι στον Πούτιν και το όλο και πιο περιοριστικό καθεστώς του τα τελευταία χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας στο πλαίσιο του ιδρύματός του. Ενώ ο ίδιος ο Γκορμπατσόφ δεν σχολίασε την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, το ίδρυμά του κάλεσε σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο στον κόσμο από τις ανθρώπινες ζωές».

Ο τελευταίος Ρώσος ηγέτης στον οποίο δεν παραχωρήθηκε κρατική κηδεία ήταν ο Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος καθαιρέθηκε, επειδή προσπάθησε να ανατρέψει τις σταλινικές μεταρρυθμίσεις. Πέθανε αφού έζησε απομονωμένος το 1971 και η κηδεία του έγινε υπό μυστικότητα.

Απών ο Πούτιν

Ο Πούτιν θα είναι απών από την κηδεία του Γκορμπατσόφ λόγω του προγράμματος εργασίας του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ωστόσο, ο Ρώσος ηγέτης απέτισε τα σέβη του στον Γκορμπατσόφ την Πέμπτη. Πλάνα έδειξαν τον Πούτιν να εναποθέτει ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα δίπλα στο ανοιχτό φέρετρο στο Κεντρικό Κλινικό Νοσοκομείο, ο Πούτιν στη συνέχεια υποκλίθηκε και έκανε το σημείο του σταυρού.

Η κηδεία του Σαββάτου έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον θάνατο του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν - ο οποίος είχε επιλέξει τον Πούτιν για διάδοχό του.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ημέρα εθνικού πένθους μετά τον θάνατο του Γέλτσιν το 2007 και στην κηδεία του παρέστησαν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πούτιν, οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και ο πρίγκιπας Άντριου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.

Η κηδεία του Γκορμπατσόφ είναι απίθανο να δεχθεί παρόμοιο κατάλογο διάσημων προσκεκλημένων, καθώς η Μόσχα έχει απαγορεύσει σε εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους να εισέλθουν στη Ρωσία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης