ΚΟΣΜΟΣ

Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Αναπόφευκτη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία
Οι επιστήμονες, από την παρατήρηση της συνολικής απώλειας πάγου σε στρώματα πάγου σαν και αυτό της Γροιλανδίας, κατέληξαν στο ότι σημαντικό τμήματα του παγετώνα της Γροιλανδίας βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Unsplash

Σύμφωνα με επιστήμονες, το λιώσιμο των πάγων θα αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 27 εκατοστά, ανεξαρτήτως δράσεων για το κλίμα.

Επιστήμονες κατέληξαν σε ένα πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα. Ακόμη κι αν σταματούσαν εν μία νυκτί όλες οι καύσεις ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη, η δραματική αύξηση της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο παγοκαλύμματος στη Γροιλανδία θα ήταν αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με τον Guardian και βάσει της συγκεκριμένης έρευνας, η υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την αύξηση της στάθμης της θάλασσας το λιγότερο κατά 27 εκατοστά, αφού μόνο στη Γροιλανδία έχουν λιώσει 110 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου. Με τις εκπομπές άνθρακα να συνεχίζουν συστηματικά ακάθεκτες, το λιώσιμο των πάγων, η επέκταση των ωκεανών και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά μέτρα, μοιάζουν όλο και πιο εφικτά.

Με δισεκατομμύρια ανθρώπους να είναι μόνιμοι κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών, οι πλημμύρες λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά μακροπρόθεσμα επακόλουθα της κλιματικής κρίσης.

Αν εντός του αιώνα που διανύουμε, τα ποσοστά ρεκόρ του 2012 στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας μετατραπούν σε συνηθισμένο φαινόμενο, κάτι πιθανό να συμβεί, τότε σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 78 εκατοστά.

Σε προηγούμενες μελέτες αξιοποιήθηκαν προσομοιωτές συμπεριφοράς παγοκαλυμμάτων για την πρόγνωση μελλοντικών απωλειών πάγου, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη και περίπλοκη, άρα τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αναξιόπιστα.

Αντίθετα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Climate Change, χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις απώλειας πάγου στη Γροιλανδία και μετρήσεις από το σχήμα του παγοκαλύμματος από το 2000 μέχρι τις 2019.

Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν τους επιστήμονες να υπολογίσουν κατά πόσο η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει επηρεάσει τα στρώματα πάγου, μέσω της αναλογίας της απώλειας αυτής με τη χιονόπτωση.

«Είναι μια πολύ συντηρητική εκτίμηση» δήλωσε ο καθηγητής του Διεθνούς Γεωλογικού Παρατηρητηρίου της Δανίας και της Γροιλανδίας, Τζέισον Μποξ, που επέβλεπε τη συγκεκριμένη μελέτη.

«Ρεαλιστικά, θα δούμε αυτόν τον αριθμό να ξεπερνά τη διπλάσια αξία του, εντός του αιώνα που διανύουμε».

Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι η μικρότερη δυνατή, αφού λαμβάνει υπόψη την υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο μέχρι σήμερα, και επειδή κάποιοι τρόποι με τους οποίος κάθε παγετώνας χάνει στα όριά του στρώματα πάγου δεν διερευνήθηκαν για τη μελέτη αυτή.

Παρ' όλ' αυτά, η συγκεκριμένη μελέτη προσδιορίζει με ακρίβεια την αναπόφευκτη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όμως η μέθοδος υπολογισμού της δεν μπορεί να μας δώσει και χρονοδιάγραμμα της απώλειας πάγου.

Οι επιστήμονες, από την παρατήρηση της συνολικής απώλειας πάγου σε στρώματα πάγου σαν και αυτό της Γροιλανδίας, κατέληξαν στο ότι σημαντικό τμήματα του παγετώνα της Γροιλανδίας βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο.

«Θα γίνει. Και ας πάρει 100 ή και 150 χρόνια. Και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνεται ακόμη και τώρα που μιλάμε, λόγω της τροχιάς στην οποία έχουμε τεθεί» δηλώνει ο Δρ Γουίλιαμ Κόλγκαν.

Ορεινοί παγετώνες στα Ιμαλάια και στις Άλπεις πρόκειται να χάσουν το 1/3 του πάγου τους, ενώ το στρώμα πάγου στη δυτική Ανταρκτική, πιστεύεται από κάποιους επιστήμονες, ότι θα χάσει σημαντικό ποσοστό του πάγου του. Οι ωκεανοί θερμαίνονται, επεκτείνονται και ανεβάζουν τη στάθμη των θαλασσών.

«Σε όλο και περισσότερα επιστημονικά συγγράμματα υποστηρίζεται η πολλών μέτρων αύξηση της στάθμης της θάλασσας μεταξύ των επόμενων 100 μέχρι 200 ετών» συμπληρώνει ο Κόλγκαν.

Η κατάρρευση του κολοσσιαίου ανατολικού στρώματος πάγου της Ανταρκτικής, που αν έλιωνε ολόκληρο, τα επόμενα χίλια χρόνια η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 52 μέτρα, μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν παρθεί άμεση δράση για το κλίμα.

Ο καθηγήτρια Γκάιλ Γουάιτμαν, του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης δύσκολα τα αγνοεί κανείς. Από κορυφαίους επιχειρηματίες μέχρι πολιτικούς, που ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Άσχημα νέα για σχεδόν 600 εκ. ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές (σε υψόμετρο κάτω των δέκα μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας) παγκοσμίως. Καθώς θα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, οι κάτοικοι αυτοί θα γίνονται όλο και πιο ευάλωτοι, ενώ κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια της παγκόσμιας οικονομίας».

Συμπλήρωσε, πως οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει άμεσα να εντατικοποιήσουν τις χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση και προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

Επιμέλεια: Ιωάννα Ζέρβα