ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνεται η ανησυχία: Νέα διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

(AP Photo/Markus Schreiber, File)

Σταμάτησαν νωρίς το πρωί οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, όπως ανακοίνωσε η κρατική Gazprom, εντείνοντας την ανησυχία για τα ενεργειακά «παιχνίδια» της Μόσχας.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie λόγω «αθέτησης πληρωμής» για τις παραδόσεις του Ιουλίου, κατά τη Gazprom.

Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Προς έκτακτα μέτρα για τη Ενέργεια

Ενόσω η κρίση βαθαίνει, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ, και ο χειμώνας πλησιάζει, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται πλέον προς παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μετά από σχετική αδράνεια, και αναγνωρίζοντας πλέον πως επείγει να κινηθεί η ΕΕ μπροστά στη δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίκειται εντός των ημερών να παρουσιάσει το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο και θα τεθεί επί τάπητος κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα λάβει χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που βρίσκονται στο «τραπέζι», περιλαμβάνεται η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς και η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο -στην οποία εμφανίζεται να συναινεί πλέον και η Γερμανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε δημόσια τη Δευτέρα πως η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτει ξεκάθαρα τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ενέργειας. Επ' αυτού αποσαφήνισε ότι μία πλήρης μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά, και από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.

Μπροστά στην εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία συμπαρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι ζυμώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πυρετώδεις. Η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ -η οποία και πιέζει προς την κατεύθυνση της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, ενδεχομένως θα επιδιώξει και τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προανήγγειλε σήμερα μέτρα στήριξης των πολιτών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Υπογράμμισε, πάντως, πως τώρα η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο -επισημαίνοντας ότι οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου έχουν ήδη γεμίσει σε ποσοστό άνω του 82%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 80%, δήλωσε παράλληλα την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο διάσκεψης χωρών της Βαλτικής κατά την οποία συμφωνήθηκε να επταπλασιάσουν την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 «καθ' οδόν» προς την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης