Στρατηγικής σημασίας γέφυρα στη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα έπληξαν οι ουκρανικές δυνάμεις
Ανανεώθηκε:
Στο πλαίσιο επιχειρούμενης αντεπίθεσης προς ανάκτηση του ελέγχου της Χερσώνας, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν στρατηγικής σημασίας γέφυρα στην κατεχόμενη περιφέρεια. Πρόκειται για τη γέφυρα Νταριίφσκι, μήκους περίπου 100 μέτρων, η οποία είναι η μοναδική διάβαση που ελέγχεται από τους Ρώσους στον ποταμό Ινχουλέτς, παραπόταμο του Δνείπερου -και κατά την ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
«Οι μονάδες πυροβολικού συνεχίζουν τις αποστολές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εξασφάλιση του ελέγχου της γέφυρας Νταριίφσκι. Η λειτουργία της έχει επί του παρόντος σταματήσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση.
Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία αντίδραση από τη Μόσχα.
Ο ποταμός Ινχουλέτς χωρίζει τα κατεχόμενα εδάφη στα δυτικά του Δνείπερου σε δύο μέρη, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με την ανατολική όχθη του Δνείπερου (σ.σ. προς την πλευρά της Ρωσίας) με μία γέφυρα το καθένα.
Οι δύο αυτές γέφυρες έχουν γίνει στόχος των Ουκρανών τις τελευταίες εβδομάδες, όμως λειτουργούν ακόμη.
Αν καταστεί μη λειτουργική η γέφυρα Νταριίφσκι, θα καταστεί δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των δύο τμημάτων που ελέγχει η Ρωσία στα δυτικά του Δνείπερου. Στην περίπτωση που καταστραφεί και μία από τις δύο άλλες γέφυρες, μπορεί να αποκοπούν εντελώς ορισμένες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί.
Αντεπίθεση στη Χερσώνα
Έχοντας λάβει μέχρι στιγμής σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία έχει προαναγγείλει αντεπίθεση στο Νότο, η οποία θα έλθει να σηματοδοτήσει το τρίτο κεφάλαιο του πολέμου -μετά την ανεπιτυχή προέλαση της Ρωσίας στο Κίεβο και την ακόλουθη επικέντρωσή της στην κατάληψη του συνόλου της βιομηχανικής περιφέρειας του Ντονμπάς και των περιοχών βορείως της Κριμαίας, αφότου άλωσε και τη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη.
Μια ουκρανική αντεπίθεση ωστόσο που έχει αντικειμενικούς περιορισμούς εξαιτίας του επερχόμενου ψύχους, σε μία γεωγραφία όπου καθ' όλη τη διάρκεια της Ιστορίας οι σκληρές συνθήκες του χειμώνα ήταν ανέκαθεν καθοριστικές για την έκβαση των πολέμων.
Το Κίεβο διαφαίνεται ότι θα επιχειρήσει -και κατά ορισμένες εκτιμήσεις ίσως τα καταφέρει κιόλας- να ανακαταλάβει τη ρωσοκρατούμενη Χερσώνα πριν φθάσει ο χειμώνας. Αυτό που η Ουκρανία σήμερα επιζητά είναι ένα ισχυρό πλήγμα στη ρωσική πολεμική μηχανή, αφενός προς ενίσχυση του ηθικού των πολιτών και του στρατού της και αφετέρου για να πείσει τους διεθνείς συμμάχους να συνεχίσουν να την στηρίζουν.
Η Χερσώνα είναι κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές το μόνο πεδίο που θεωρείται ότι το Κίεβο μπορεί να καταγράψει κέρδη το επόμενο διάστημα. Έρχονται μήνες κατά τους οποίους η Ουκρανία θα πασχίσει να λειτουργήσει επαρκώς τις υποδομές της και οι στρατιώτες της θα πρέπει να αντέξουν στις γραμμές του μετώπου.