ΚΟΣΜΟΣ

«Κρυφό σχολειό» για τα παιδιά της Ουκρανίας - Σοβιετικά τραγούδια για τους μαθητές στη Ρωσία

«Κρυφό σχολειό» για τα παιδιά της Ουκρανίας - Σοβιετικά τραγούδια για τους μαθητές στη Ρωσία
Στην Ουκρανία χτίζονται καταφύγια στα σχολεία για την προστασία των παιδιών από τις βόμβες, ενώ στη Ρωσία η σχολική χρονιά αρχίζει με μαθήματα «κατά του καθεστώτος του Κιέβου» και αγάπης για την πατρίδα AP Photo/Michal Dyjuk

Ένας εκ διαμέτρου διαφορετικός χειμώνας περιμένει τα παιδιά της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στις εμπόλεμες ζώνες δίνεται μάχη με το χρόνο για την κατασκευή καταφυγιών στα σχολεία προκειμένου να επιστρέψουν από 1η Σεπτεμβρίου όσοι μαθητές και σε όσους περιοχές είναι εφικτό εν μέσω του πολέμου, ενώ την ίδια ώρα στη ρωσική επικράτεια η σχολική χρονιά θα αρχίσει με μαθήματα «κατά του καθεστώτος του Κιέβου» και πατριωτικά τραγούδια.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελούσε παραδοσιακά ημέρα γιορτής στην Ουκρανία, κατά την οποία τα παιδιά φοράνε τα καλά τους και προσφέρουν λουλούδια στους δασκάλους τους. Η ρωσική εισβολή εντούτοις έχει αλλάξει τα πάντα, και σήμερα στα σχολεία δίνεται μάχη με το χρόνο για την κατασκευή καταφυγίων που θα αντέχουν τις ρωσικές βόμβες.

Πολλοί εκπαιδευτικοί παλεύουν με το γεγονός ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ασφάλεια στους μαθητές εάν το σχολείο τους δεχθεί επίθεση.

«Τα σχολεία μας δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται ως αμυντικές εγκαταστάσεις» δηλώνει στο CNNi o Σέρχιι Χόρμπατσοφ, αρμόδιος για θέματα Παιδείας στην ουκρανική κυβέρνηση.

Στο Ιρπίν, προάστιο της πρωτεύουσας του Κιέβου, οι σφοδρές συγκρούσεις κατέστρεψαν τμήματα του Σχολείου 17, ενός από τα μεγαλύτερα στην πόλη, στο οποίο φοιτούσαν περισσότερα από 2.400 παιδιά ηλικίας από έξι έως 17 ετών.

Θραύσματα από οβίδες κατέστρεψαν την οροφή και όλα τα παράθυρα του σχολείου· οι τρύπες στους τοίχους και τα δάπεδα έχουν έκτοτε καλυφθεί με μπετόν και σοβά. Τώρα, με τη βοήθεια της UNICEF το σχολείο ανοικοδομεί το καταφύγιό του.

«Το φτιάχνουμε με τρόπο που να είναι ασφαλές και άνετο, τα παιδιά να μη φοβούνται και οι γονείς να είναι ήρεμοι», ανέφερε μιλώντας στο CNNi o διευθυντής του σχολείου, Ιβάν Πτάσνικ.

Σε έξι μήνες πολέμου έχουν υποστεί καταστροφές 2.300 από τα συνολικά 17.000 σχολεία της Ουκρανίας. Περίπου το 59% των σχολείων και των πανεπιστημίων δεν θα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν μαθητές το Σεπτέμβριο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πόσοι μαθητές θα παρακολουθήσουν διά ζώσης μαθήματα.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουκρανία, γνωστή για την ψηφιακή της καινοτομία, στράφηκε γρήγορα προς την τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, η έλλειψη υπολογιστών για μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς και η αδυναμία πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας δίκτυο, καθιστούν την τηλεκπαίδευση εξαιρετικά δύσκολη.

Μαθήματα «κατά του καθεστώτος του Κιέβου» στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, στα σχολεία της Ρωσίας θα ξεκινήσει από 1ης Σεπτεμβρίου κύκλος μαθημάτων με τίτλο «Συζητήσεις για τα σημαντικά», στο πλαίσιο των οποίων θα εμφυσείται στα παιδιά ο πατριωτισμός και η αγάπη για την πατρίδα.

Ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istorii στο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η ευτυχία της Πατρίδας είναι πιο ακριβή από την ζωή», αναφέρεται στις σχετικές οδηγίες που έχουν καταρτισθεί για τους δασκάλους που θα διδάσκουν αυτά τα μαθήματα.

«Στην νέα σχολική χρονιά στους Ρώσους μαθητές κάθε εβδομάδα θα τους λένε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι παράδειγμα πραγματικής αγάπης για την χώρα και τον ρωσικό λαό, ενώ ο πραγματικός πατριώτης πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να πεθάνει για την ευτυχία της Πατρίδας», γράφει ο ιστότοπος Vaznie istorii, αναφερόμενος στα μαθήματα.

Στους μαθητές της πρώτης και δευτέρας τάξης σχεδιάζεται το πρόγραμμα να εμφυσήσει «την αγάπη για την Πατρίδα μου» μέσω της αγάπης για την φύση της χώρας. Στις οδηγίες μεθοδολογίας προς τους δασκάλους προτείνεται να βάζουν στα παιδιά να ακούνε ήχους της φύσης, να τους δείχνουν φωτογραφίες με τοπία από την ρωσική φύση και να ακούν πατριωτικά τραγούδια. Ιδιαίτερα στο πλαίσιο του μαθήματος περιλαμβάνεται το σοβιετικό τραγούδι «Από πού αρχίζει η Πατρίδα».

Προϋποτίθεται ότι σκοπός αυτού του είδους των μαθημάτων είναι «η διαπαιδαγώγηση των πατριωτικών αισθημάτων» αλλά και να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά «την δική τους ταυτότητα ως πολίτες, και να μάθουν να αγαπούν την πολυμορφία και την ομορφιά της φύσης της Πατρίδας».

Στους μαθητές της 3ης και 4ης τάξης οι δάσκαλοι θα εξηγούν ότι η αγάπη προς την πατρίδα εκδηλώνεται «με την ανδρεία και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της Πατρίδας σε επικίνδυνους για την ίδια καιρούς», ενώ στους μαθητές της 5ης, 6ης και 7ης τάξης οι δάσκαλοι θα αρχίσουν να μιλούν για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τους στόχους της, όπως είναι «η υπεράσπιση του πληθυσμού του Ντονμπάς από το καθεστώς του Κιέβου» και «ο αφοπλισμός της Ουκρανίας».

Οι συζητήσεις αυτές με τους μαθητές έχουν ως σκοπό «να καταλάβουν οι μαθητές τους στόχους της 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης', ότι οι κάτοικοι των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ είναι Ρώσοι και για αυτό είναι σημαντικό να επιστρέψουν στην Ρωσία», και πως «οι Ρώσοι στρατιωτικοί είναι ήρωες». Τα μαθήματα στις μεγαλύτερες τάξεις θα ολοκληρώνονται με αυτά τα συμπεράσματα.

Στους μαθητές της 8ης τάξης οι δάσκαλοι θα μιλούν επίσης για το ότι «οι πραγματικοί πατριώτες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με το όπλο στο χέρι».

Το μάθημα «Οι συζητήσεις για τα σημαντικά», θα διδάσκεται στο πλαίσιο «της υπεράσπισης της ρωσικής κοινωνίας από τις καταστροφικές πληροφοριακές -ψυχολογικές επιδράσεις» και της «ενίσχυσης των παραδοσιακών πνευματικών και ηθικών αξιών», σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «για την στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Για την επεξεργασία των εν λόγω διαδραστικών μαθημάτων με πατριωτικό περιεχόμενο, το ρωσικό υπουργείο Παιδείας έχει δαπανήσει ήδη 22 εκατομμύρια ρούβλια, γράφει ο ιστότοπος «Vaznie istorii».