ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Μπάιντεν-Ζελένσκι για την αμερικανική στήριξη στην Ουκρανία και τη Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι AP Photo/Andrew Kravchenko

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι είχε μια «εξαιρετική συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο -την επομένη της ανακοίνωσης του μεγαλύτερου μέχρι στιγμής πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων.

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας στην πορεία μας για τη νίκη επί του επιτιθέμενου και ότι είναι σημαντικό να λογοδοτήσει η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στο Twitter.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Ζαν-Πιερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, ο Μπάιντεν με τον Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ακριβώς έξι μήνες μετά την ρωσική εισβολή, και ανήμερα της 31πρώτης επετείου από την ανακήρυξ της ανεξαρτησίας της χώρας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 2,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει αμυντικά αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να υποστηρίξουν τον oυκρανικό λαό καθώς συνεχίζει τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμευσης, είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω το μεγαλύτερο πακέτο μας στρατιωτικής βοήθειας μέχρι σήμερα: περί τα 2,98 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Γνωρίζω ότι αυτή η ημέρα της ανεξαρτησίας προκαλεί ανάμεικτά συναισθήματα σε πολλούς Ουκρανούς, διότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί, εκατομμύρια έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους και άλλοι τόσοι έχουν πέσει θύματα των ρωσικών επιθέσεων. Αλλά, οι έξι μήνες αδιάκοπων επιθέσεων το μόνο που έκαναν είναι ότι ενίσχυσαν την υπερηφάνεια των Ουκρανών για τους εαυτούς τους, για την χώρα τους και για τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας τους», επισημαίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης