ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καταδίκη για το πολύνεκρο χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό - Ελπίδες για τη Ζαπορίζια

Στους 25 ανήλθε ο αριθμών των νεκρών από το ρωσικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό #CNNgrNews

Στους 25 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον βομβαρδισμό χθες Τετάρτη του σιδηροδρομικού σταθμού και κατοικιών στην πόλη Τσάπλινε της κεντρικής Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, στην πιο πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση από την έναρξη του ρωσικού πολέμου, ο οποίος συμπλήρωσε χθες έξι μήνες.  

Το νέο πλήγμα κατά αμάχων προκάλεσε την καταδίκη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα τα φρικτά ρωσικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν εναντίον αμάχων» στην Ουκρανία χθες, ημέρα εθνικής γιορτής της χώρας, έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι «θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πολλοί πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και σπίτια στην Τσάπλινε προκαλώντας «τον θάνατο 25 ανθρώπων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, και τον τραυματισμό 32», σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η Ρωσία ισχυρίστηκε σήμερα ότι οι δυνάμεις της έπληξαν χθες στην Τσάπλινε, που βρίσκεται στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, ένα στρατιωτικό τρένο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιωτικοί».

Όπως επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή του ανακοίνωση, ένας πύραυλος Iskander «έπληξε ένα στρατιωτικό τραίνο στον σταθμό της Τσάπλινε εξουδετερώνοντας περισσότερους από 200 στρατιωτικούς», καθώς και εξοπλισμό, ο οποίος θα παραδιδόταν στο μέτωπο στο Ντονμπάς.

Πολύ κοντά στην απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό της Ζαπορίζια η ΙΑΕΑ

Στο μεταξύ, αισιόδοξα νέα για την αποτροπή ενός πυρηνικού ατυχήματος στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, έρχονται από την ΙΑΕΑ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δήλωσε ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι στο δίκτυο France 24 TV.

Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον σταθμό είναι επιτυχείς, περίπτωση κατά την οποία ο Γκρόσι έχει δηλώσει ότι η IAEA θα βρεθεί εκεί εντός ημερών, δήλωσε: «Βρισκόμαστε πολύ, πολύ κοντά σε αυτό».

Τα συστήματα ασφαλείας τέθηκαν σε λειτουργία στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπειτα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν σε περιοχές των υπό ρωσική κατοχή εδαφών, μετέδωσε εξάλλου σήμερα, Πέμπτη, το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό».

Το Reuters, το οποίο μετέδωσε την είδηση, σημειώνει ότι δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να την επιβεβαιώσει.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για ακόμη μια φορά χθες για το ενδεχόμενο να προκληθεί μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ζήτησε να σταλεί μια ομάδα ειδικών εκεί, υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να εγείρεται ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι χρειάζεται να πούμε ότι ένας πυρηνικός σταθμός δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σαν στρατιωτική βάση», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ Σίλβιο Γκονζάτο ζητώντας από τη Μόσχα να επιτρέψει να επισκεφθεί τον σταθμό διεθνής ομάδα ειδικών.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί όπλα διασποράς

Η Ρωσία κάνει μαζική χρήση όπλων διασποράς στην Ουκρανία, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα μεταξύ των αμάχων και καταστρέφοντας κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Οπλων Διασποράς (Cluster Munition Coalition, CMC) στην ετήσια έκθεσή του.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν επίσης κάνει επανειλημμένως χρήση τέτοιων όπλων κατά την διάρκεια της σύρραξης», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία έχουν υπογράψει την σύμβαση που απαγορεύει την χρήση των όπλων διασποράς, στην οποία συμμετέχουν 110 κράτη και 13 άλλοι υπογράφοντες.

«Η μαζική χρήση στην Ουκρανία από την Ρωσία όπλων διασποράς που είναι απαγορευμένα διεθνώς δείχνει την κατάφωρη περιφρόνηση προς την ανθρώπινη ζωή, τις ανθρωπιστικές αξίες και τους νομικούς κανόνες», δήλωσε η Μέρι Γουέρχαμ, εκ των συντακτών της έκθεσης, η οποία δημοσιεύεται λίγες ημέρες πριν από την ετήσια διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στην σύμβαση η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στην Γενεύη από τις 30 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης