ΚΟΣΜΟΣ

«Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία» διαμηνύει η Δύση

«Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία» διαμηνύει η Δύση
Το καθεστώς της Κριμαίας βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο, την παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται και από τις δύο πλευρές Ukrainian Presidential Press Office via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ουκρανία εξέφρασαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ στη διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να αναγνωρίσει την ουκρανική χερσόνησο ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο των βασικών απαιτήσεων που εγείρει, από την έναρξη του πολέμου, για κατάπαυση του πυρός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε την Κριμαία ως «πεδίο δοκιμής» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας, τις εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες, τις διώξεις των Τατάρων της Κριμαίας, τον εκφοβισμό και τη φυλάκιση δημοσιογράφων, δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή είναι η σκοτεινή πραγματικότητα της κατοχής του Πούτιν», είπε η Φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της.

Η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε επίσης ότι από τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου το 2014, η Κριμαία «χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο ως ρωσική στρατιωτική βάση, αλλά και ως πεδίο δοκιμών για τις βάναυσες μεθόδους που εφαρμόζει τώρα η Ρωσία στα άλλα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας».

Λίγο πριν τις δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ουκρανική κυριαρχία στην Κριμαία, τονίζοντας ότι «για τους Ουκρανούς, η Κριμαία είναι μέρος του λαού μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

«Η Κριμαία είναι ουκρανική», τόνισε ο Μισέλ, καλώντας τους διεθνείς εταίρους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκαταστήσει την «πλήρη εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνών της συνόρων».

Μηνύματα στήριξης από Μακρόν και Σολτς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να μην επιδείξει «καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού» απέναντι στην Ρωσία, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται αύριο στον έβδομο μήνα.

«Δεν μπορούμε (...) να δείξουμε καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού, διότι αφορά την ελευθερία όλων μας και την ειρήνη σε όλες τις πλευρές του πλανήτη», είπε στο μήνυμά του για τη σύνοδο κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», στην οποία συμμετέχουν τα κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ο Μακρόν κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ρωσία «να σταματήσει τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της από το σύνολο του ουκρανικού εδάφους και να επιλέξει την διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης».

«Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την μάχη της Ουκρανίας διαχρονικά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ουκρανό ομόλογό του.

«Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με πολλούς συμμάχους και φίλους της Ουκρανίας, κάνουν τα αναγκαία για να υποστηρίξουν την μάχη σας. Η αποφασιστικότητά μας δεν έχει αλλάξει και είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτήν την προσπάθεια διαχρονικά», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς,είπε ότι η Γερμανία έχει ένα «σαφές μήνυμα» σχετικά με οποιεσδήποτε περαιτέρω ρωσικές προσπάθειες «να αλλάξει το καθεστώς της ουκρανικής επικράτειας», τονίζοντας ότι αυτές οι προσπάθειες «δεν θα αναγνωριστούν ποτέ» από τη Γερμανία.

Στόλτενμπεργκ: «Κλειδί» για την ευρωατλαντική ασφάλεια η ισχυρή Ουκρανία

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία, να τη βοηθήσαμε να προχωρήσει στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ο χειμώνας θα είναι σκληρός και βλέπουμε ότι ο πόλεμος φθίνει. Αυτός είναι ένας αγώνας θέλησης, υλικοτεχνικής υποστήριξης, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Μια ισχυρή και σταθερή Ουκρανία είναι το "κλειδί" για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με την Ουκρανία για όσο χρειαστεί» δήλωσε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δυστυχώς, τότε (σ.σ. την περίοδο της ρωσικής επιχείρησης για την προσάρτηση της Κριμαίας) δεν είχαμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα να παραδεχτούμε το ανώμαλο αυτού που είχε ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Ως αποτέλεσμα, ο Πούτιν μετέτρεψε την Κριμαία σε ένα από τα εφαλτήριά του για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ερντογάν: Να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Κριμαία πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία.

«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή και για το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, για τη σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ενότητα της Ουκρανίας» ανέφερε ο Ερντογάν.