Ουκρανία: Ανησυχούν οι κάτοικοι για την ένταση στη Ζαπορίζια- Και μέσω Μολδαβίας οι εξαγωγές σιτηρών
Ανανεώθηκε:
Οι κάτοικοι της Ζαπορίζια, που ζουν κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αγωνιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενο πλήγμα, ενώ Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται επανειλημμένως για επιθέσεις.
«Φυσικά και ανησυχούμε… Είναι σαν να καθόμαστε πάνω σε ένα βαρέλι με μπαρούτι» λέει ο Αλεξάντρ Λιφιρένκο, κάτοικος του Ενερχοντάρ, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ανέφερε ότι οι αρχές είχαν σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου «ατυχήματος» και σημείωσε ότι οβίδες πυροβολικού είχαν πέσει κοντά στους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.
«Σε περίπτωση που χτυπηθεί ένας αντιδραστήρας, δεν θα είναι τοπική αλλά παγκόσμια καταστροφή», είπε ο Αλεξάντρ Βόλγα.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει σύντομα νέες επιθέσεις κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων και μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει.
«Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων και μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Δεδομένου του ιστορικού (των ενεργειών) της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ρωσικές επιθέσεις για τον άμαχο πληθυσμό και τις μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μολδαβία
Σημειώνεται παράλληλα πως μετά από 23 χρόνια, η Ουκρανία αποκατέστησε τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη γειτονική Μολδαβία, μέσω της οποίας μπορούν να διακινηθούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων ετησίως, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Αν και δεν διευκρίνισε τα είδη των εμπορευμάτων, η Ουκρανία φιλοδοξεί να βρει νέους τρόπους για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Η Μολδαβία συνορεύει με τη Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 22 χιλιομέτρων, συνδέει την πόλη Μπερεζίνε της δυτικής Ουκρανίας με την πόλη Μπασαραμπεάσκα της νότιας Μολδαβίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η σιδηροδρομική σύνδεση θα παρέχει μια εναλλακτική στις εξαγωγές μέσω του λιμανιού της Οδησσού.
Ύστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατέστη δυνατή η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.