Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για τη δολοφονία της Ντούγκινα
Την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών κατηγόρησε η Ρωσία για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της δολοφονίας της Ντάρια Ντούγκινα.
Η FSB, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας, δήλωσε ότι ένας Ουκρανός πολίτης που έφτασε στη χώρα τον Ιούλιο ήταν πίσω από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Οι αξιωματικοί είπαν ότι ο ύποπτος διέφυγε από τη Ρωσία στην Εσθονία μετά τη δολοφονία της Ντούγκινα, μετά από βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο που οδηγούσε σε δρόμο έξω από τη Μόσχα.
Η Ουκρανία αρνείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση.
Ο Ίλια Πονόμαρεφ, πρώην Ρώσος βουλευτής, δήλωσε χθες ότι εσωτερικές ομάδες που αντιτίθενται στην εξουσία του Πούτιν βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.
Νωρίτερα, σήμερα, το κρατικό πρακτορείο Tass ανέφερε ότι η βόμβα πυροδοτήθηκε από απόσταση, επικαλούμενη πληροφορίες από Ρώσους αξιωματούχους ασφαλείας.
Το Κίεβο, πάντως, σχεδόν από την πρώτη στιγμή έσπευσε να αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο περιστατικό, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να σημειώνει «δεν είμαστε κράτος – εγκληματίας όπως η Ρωσία, δεν είμαστε τρομοκρατικό κράτος».
Χθες, η πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Κρεμλίνου ήρθε από τη Μαρία Ζαχάροβα και ήταν ξεκάθαρη: Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ουκρανική σύνδεση τότε θα πρέπει να μιλάμε για κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς του Κιέβου.
Εάν, πάντως, προκύψει η όποια σύνδεση του Κιέβου με τη μαφιόζικου τύπου επίθεση, οι εξελίξεις στον πόλεμο μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή η Ουκρανία θα έχει «φτάσει» μέχρι τη Μόσχα και μέχρι μια οικογένεια που φέρεται να έχει στενούς δεσμούς με τα πιο υψηλά κλιμάκια του Κρεμλίνου.
Στον απόηχο της επίθεσης αυτής οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται για κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, με το βλέμμα στην 24η Αυγούστου, ημέρα πιο γιορτάζεται η ανεξαρτησία της χώρας. Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει ήδη θέσει τη χώρα σε αυξημένο συναγερμό για τις επόμενες ημέρες, ενώ απαγορεύτηκαν οι μαζικές συγκεντρώσεις για το επόμενο τετραήμερο.
Στη Μόσχα αξιωματούχοι και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη ρωσική κυβέρνηση ζητούν από το Κρεμλίνο αντίποινα για την δολοφονία.
Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο, όπου πραγματοποιείται μπαράζ περίεργων επιθέσεων με στόχο τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία με το Κίεβο να μην διαψεύδει την εμπλοκή του, αλλά να κρατά ζωντανό ένα πέπλο μυστηρίου, ενδεχομένως για λόγους ψυχολογικού πολέμου.