ΚΟΣΜΟΣ

Η Κριμαία νέο πεδίο μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία - Πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν

Η Κριμαία νέο πεδίο μάχης στον πόλεμο στην Ουκρανία - Πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν
Ρωσικά υποβρύχια και πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, 27 Ιουλίου 2019 Photo by Ulf Mauder/picture alliance via Getty Images

Διαδοχικές εκρήξεις και επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποθήκες πυρομαχικών, ακόμη και στο ίδιο το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έχουν πλέον μετατρέψει τη χερσόνησο της Κριμαίας από ασφαλές οχυρό των Ρώσων σε νέο πεδίο μάχης στον πόλεμο, που συμπληρώνει προσεχώς έξι μήνες -καταδεικνύοντας τόσο τα τρωτά σημεία της ρωσικής πολεμικής μηχανής, όσο και την ικανότητα των Ουκρανών να χτυπήσουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Εννέα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη καταστράφηκαν σε επίθεση στην αεροπορική βάση Σούκι της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα για να ακολουθήσουν αλλεπάλληλες εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών, με πλέον πρόσφατο πλήγμα την επίθεση drone με στόχο την έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Το τελευταίο χτύπημα με στόχο το γενικό επιτελείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας -και το γόητρο του Βλαντιμίρ Πούτιν- ήλθε μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι θα προμηθεύσει το Κίεβο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης ScanEagle, οχήματα ανθεκτικά στις νάρκες, πυρομαχικά διάτρησης τεθωρακισμένων και όπλα Howizer, στο νέο πλαίσιο νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 775 εκατ. δολαρίων.

«Αυτές οι δυνατότητες [σ.σ. που παρέχουν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό] είναι προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να κάνουν τη μέγιστη δυνατή διαφορά στο πεδίο της μάχης και να ενισχύσουν τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

«Πεδίο μάχης» αποτελεί όμως ως φαίνεται πλέον και η Κριμαία -με το Κίεβο να διαθέτει τη στήριξη, και πιθανώς βοήθεια, των Ηνωμένων Πολιτειών για να χτυπήσει στη χερσόνησο που κατελήφθη και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν σαφής μιλώντας στο National Security Daily του Politico: «Δεν επιλέγουμε τους στόχους, φυσικά, και ότιδήποτε παρέχουμε είναι για σκοπούς αυτοάμυνας. Οποιονδήποτε στόχο επιλέξουν να χτυπήσουν σε κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, είναι εξ ορισμού αυτοάμυνα».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί την Κριμαία κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε: «Η Κριμαία είναι Ουκρανία».

Η Μόσχα δεν έχει κατηγορήσει ανοιχτά το Κίεβο για τα πλήγματα στην Κριμαία. Από πλευράς της η Ουκρανία ούτε επιβεβαιώνει επίσημα, ούτε και διαψεύδει, ότι βρίσκεται πίσω από το μπαράζ εκρήξεων.

Εσωτερική έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, που έχει έλθει στην κατοχή του CNN, εμπεριέχει πάντως σχετική παραδοχή, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, δήλωσε προ ημερών στην Voice of America ότι το Κίεβο ουδέποτε απέκλεισε «να πλήξει προσωρινά κατεχόμενη επικράτεια» με αμερικανικά όπλα.

«Δεν υπάρχουν περιορισμοί» σε πλήγματα για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών, ανέφερε ο Ολέξι Ρέζνικοφ. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ρωσίας -όμως έχουν χτυπηθεί τους τελευταίους μήνες και ρωσικά μεθοριακά χωριά.

Ασαφές είναι, πάντως, πώς «χτύπησε» η Ουκρανία στρατιωτικές βάσεις και αποθήκες πυρομαχικών στην προσαρτημένη χερσόνησο. Θα μπορούσε να είναι έργο φιλο-ουκρανικών ομάδων ή κομάντος που έχουν διεισδύσει στην Κριμαία; Εάν συμβαίνει αυτό, θα συνιστά τεράστιο κενό ασφαλείας δεδομένου ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία είναι ισχυρή κατόπιν της κατάληψης της χερσονήσου.

Εάν οι εκρήξεις είναι αποτέλεσμα πυραυλικών επιθέσεων, αυτό θα καταδεικνύει μία άγνωστη μέχρι στιγμής επιχειρησιακή ικανότητα. Τυπικά τουλάχιστον το Κίεβο δεν διαθέτει τον τύπο των όπλων για ανάλογου είδους χτυπήματα τόσο μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι προφανώς σε θέση να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αυτό που η Μόσχα θεωρούσε ως ασφαλές οχυρό, έχει λειτουργήσει ενισχυτικά για το Κίεβο, και αντίθετα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τη Ρωσία τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας.

Οι εκρήξεις που σημειώνονται ολοένα και συχνότερα όπισθεν του μετώπου στην προσαρτημένη χερσόνησο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις γραμμές ανεφοδιασμού και στη στάθμευση αεροπορικών μονάδων στο νότο της εμπόλεμης ζώνης, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας -το οποίο στην τελευταία του αποτίμηση δεν παρατηρεί καμία σημαντική αλλαγή στον εδαφικό έλεγχο στη γραμμή του μετώπου του Ντονμπάς, όπου έχουν επικεντρωθεί οι μάχες.

Οι εκρήξεις της 9ης Αυγούστου στην αεροπορική βάση Σάκι και οι ακόλουθες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν θέσει εκτός μάχης περισσότερα από τα μισά αεροσκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος από το ναυτικό της Ουκρανίας και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας που χρονολογείται από την ίδρυσή του υπό την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη το 1783.

Όμως, από την έναρξη του του πολέμου έχει υποστεί αρκετές «ταπεινώσεις» δημοσίως -με αποκορύφωμα τη βύθιση της ναυαρχίδας του, Moskva, τον Απρίλιο, σε ένα τεράστιας σημασίας συμβολικό και στρατιωτικό πλήγμα για τη Ρωσία. Υπό το φως των πρόσφατων επιθέσεων στην Κριμαία, Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο Στόλος έχει αναγκαταστεί τώρα να περιέλθει σε «θέση άμυνας».

Το γεγονός δε ότι στις επιθέσεις στην Κριμαία -η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανέγγιχτη- έγιναν μάρτυρες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια αποχώρησαν, έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη Μόσχα, όπως ανέφεραν οι Δυτικοί αξιωματούχοι σε άτυπη ενημέρωσή τους προς διεθνή μέσα.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, κατά το BBC, ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας θυμίζει περισσότερο έναν «στολίσκο» που πλέον πρέπει να υιοθετήσει μία ιδιαίτερα προσεκτική στάση λόγω των εντεινόμενων ουκρανικών επιθέσεων.

Μετά τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στην Κριμαία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην καρατόμηση του διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ, με τα ηνία να αναλαμβάνει ο Βίκτορ Σοκολόφ, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο στόλος πρόκειται να ενισχυθεί σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ακολουθούν βίντεο που αναρτήθηκαν με καπνούς να υψώνονται πάνω από το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη έπειτα από επίθεση με drone. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζνοζάεφ, το drone χτύπησε τη στέγη του αρχηγείου προτού καταρριφθεί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έχουν επιβεβαιώσει τη γνησιότητα των πλάνων.

Η Κριμαία παρέχει την κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής που έχουν καταλάβει τη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο φέρεται να σχεδιάζει αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, παγιδεύοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να επαναλαμβάνονται, βάσει της συμφωνίας που συνήφθη με μεσολάβηση Ηνωμένων Εθνών και Τουρκίας.