Διπλωματική ασυλία «αναγνωρίζει» το γερμανικό ΥΠΕΞ στον Αμπάς για τις δηλώσεις περί Ολοκαυτώματος
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απολάμβανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο καθεστώς διπλωματικής ασυλίας, κατά την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της έρευνας που διεξάγει η αστυνομία σε βάρος του Παλαιστίνιου ηγέτη «για υποκίνηση μίσους», μετά τις δηλώσεις του περί «50 ολοκαυτωμάτων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων».
«Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, ισχύει για τον Μαχμούντ Αμπάς, για την επίσκεψή του στο Βερολίνο -καθώς επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής- η ασυλία που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, ακόμη και εάν η Γερμανία αυτή τη στιγμή δεν αναγνωρίζει κράτος Παλαιστίνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Ο κ. Μπούργκερ διευκρίνισε, πάντως, ότι σχετικά με τους κανόνες της διαδικασίας που ξεκίνησε η αστυνομία, «είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών να εξετάσουν εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούνται οι προϋποθέσεις ασυλίας, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα».
Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση πάντως, «ο κ. Αμπάς απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε νωρίτερα πως ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ως υπόπτου «για υποκίνηση μίσους» μετά τις επίμαχες δηλώσεις για το Ολοκαύτωμα που έκανε στο Βερολίνο.
Η αστυνομία δέχθηκε προσφυγή κατά του Αμπάς για «σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος» μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος την Τρίτη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Το ειδικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του κρατιδίου άρχισε στη συνέχεια έρευνα, για την οποία προβλέπει να ενημερώσει «προσεχώς» την εισαγγελία, η οποία και θα αποφασίσει αν θα δώσει ή όχι συνέχεια, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση πριν από πενήντα χρόνια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 Ισραηλινούς και είχε πραγματοποιηθεί από ένοπλους Παλαιστινίους, ο Αμπάς συνέκρινε την κατάσταση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Παλαιστινιακά Εδάφη με το Ολοκαύτωμα.
«Από το 1947 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει διαπράξει 50 σφαγές σε 50 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις (...), 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα και ακόμη και σήμερα έχουμε καθημερινά νεκρούς από τον ισραηλινό στρατό», είχε δηλώσει προκαλώντας κύμα αγανάκτησης κυρίως στο Ισραήλ και τη Γερμανία.