ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις και απειλές: Η Ευρώπη υπό τον φόβο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο και έκτοτε έχει γίνει αρκετές φορές στόχος βομβαρδισμών AP Photo/Efrem Lukatsky

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ατυχήματος επικρέμεται πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ως αλυσιδωτή συνέπεια του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με την ουκρανική πλευρά να προειδοποιεί ότι προετοιμάζεται «για όλα τα σενάρια», χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια «κρίσιμη», και τη Μόσχα να κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Την ανησυχία ενέτεινε εκ νέου την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προειδοποίησε τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια - καθώς οι μάχες γύρω από τον κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις πυρηνικό σταθμό έχουν εγείρει φόβους για καταστροφή.

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα πολλαπλασιάζονται στη Ζαπορίζια που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο «πλησιάζει σε κρίσιμο σημείο».

Στο πλαίσιο αυτό οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών εν μέσω φόβων για καταστροφή που θα μοιάζει με το Τσερνόμπιλ.

Οι ασκήσεις αφορούσαν στην εκκένωση των τραυματιών, στη διεξαγωγή σαρώσεων για ακτινοβολία και στο πλύσιμο των μολυσμένων οχημάτων.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πυροβολούσαν πυρηνικούς αντιδραστήρες με τανκς. Είναι απίστευτο», είπε ο Ντένις Μοναστίρσκι.

Όσο το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, υπάρχουν «μεγάλοι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο υπουργός.

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στη Ζαπορίζια έχει εκφράσει επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Ουκρανία και θα έχει συνάντηση στην πόλη Λβιβ με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον σταθμό.

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα ο Γκουτέρες, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το Reuters- το οποίο επισημαίνει ότι το ρωσικό υπουργείο δεν παρέχει στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του αυτό.

Στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει «βαριά όπλα» μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία και τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το AFP.


«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», συνεχίζει.

Μόσχα: Ίσως κλείσουμε το εργοστάσιο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι μπορεί να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, αν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις, κάτι το οποίο διαψεύδει το Κίεβο.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα υποστήριξης του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών. Ο Κιρίλοφ πρόσθεσε ότι στην περίπτωση ατυχήματος στον σταθμό, ραδιενεργό υλικό θα κάλυπτε την Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ουκρανίας να ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Τόνισα την επείγουσα ανάγκη της αποστολής να αντιμετωπίσει τις απειλές πυρηνικής ασφάλειας που προκαλούνται από τις εχθροπραξίες της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος διεθνής οργανισμός που ζήτησε να αφεθούν επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεσή του αποτελεί σοβαρή απειλή για την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο.

Αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στις γραμμές του μετώπου και επανειλημμένως έχουν σημειωθεί βομβαρδισμοί στην περιοχή του τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης