ΚΟΣΜΟΣ

Αναδιατάσσει η Ρωσία τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τις εκρήξεις στην Κριμαία

Πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης AP Photo/Andrew Lubimov

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, που έχει τη βάση του στην προσαρτηθείσα Κριμαία, απέκτησε νέο διοικητή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο πηγές, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χερσόνησο τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή αυτή, η απομάκρυνση του προηγούμενου διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη απόλυση στρατιωτικού αξιωματούχου στους σχεδόν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατά την οποία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες σε άνδρες και εξοπλισμό.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο δικές του πηγές, έγραψε ότι ο νέος αρχηγός, Βίκτορ Σοκολόφ, παρουσιάστηκε στα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου του στόλου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Μια πηγή δήλωσε ότι είναι «φυσιολογικό» το ότι διορισμός δεν ανακοινώθηκε δημοσίως, την ώρα που η Ρωσία διεξάγει αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει αξιοσέβαστη ιστορία στη Ρωσία, έχει υποστεί αρκετές ταπεινώσεις δημοσίως κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον Απρίλιο, η Ουκρανία έπληξε την ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Μασκβά», με πυραύλους Neptune, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να βυθιστεί.

Την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Σάκι στη νοτιοδυτική Κριμαία, που βρίσκεται κοντά στην έδρα του στόλου στη Σεβαστούπολη, σημειώθηκε σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν οκτώ πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες.

Εν συνεχεία χθες, Τρίτη, εκρήξεις σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών σε στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Η Ρωσία έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς και η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη φέρει την ευθύνη για το πλήγμα.

Σήμερα, Τετάρτη, η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB δήλωσε ότι συνέλαβε έξι μέλη ενός ισλαμιστικού τρομοκρατικού πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε, στην Κριμαία, αν και δεν ανέφερε αν ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις εκρήξεις.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ μεγαλύτερος από το ναυτικό της Ουκρανίας και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας που χρονολογείται από την ίδρυσή του υπό την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη το 1783.

Η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014 και έκτοτε έχει οχυρωθεί ευρέως, παρέχει την κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής που έχουν καταλάβει τη νότια Ουκρανία, όπου το Κίεβο σχεδιάζει αντεπίθεση τις επόμενες εβδομάδες.

Ο στόλος έχει αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, παγιδεύοντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται και πάλι βάσει μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι προφανώς σε θέση να πραγματοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις σε αυτό που η Μόσχα θεωρούσε ως ασφαλές οχυρό, λειτούργησε ως ηθικό πλεονέκτημα για το Κίεβο.

Ο ηλικίας 49 ετών προηγούμενος διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ίγκορ Οσίποφ, ήταν επικεφαλής από τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.

Ο αντικαταστάτης του, ηλικίας 60 ετών Βίκτορ Σοκολόφ, έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ναρκαλιευτικών σκαφών και μονάδων κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε υψηλότερα αξιώματα στον Στόλο του Ειρηνικού και τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής. Από το 2020 ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής ακαδημίας υψηλού κύρους.

Ουκρανικές απειλές για ανατίναξη της γέφυρας του Κερτς

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία απειλεί ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

«Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθεώς ή όχι», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Η γέφυρα του Κερτς, μήκους 19 χιλιομέτρων, εγκαινιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο του 2018.

Ήταν ένα κολοσσιαίο και δαπανηρό έργο με σκοπό να συνδεθεί η Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτησή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης