Κίνα: Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 60 ετών αναγκάζει περιφέρεια να κλείσει τα εργοστάσιά της
Ανανεώθηκε:
Εντολή λουκέτου για έξι ημέρες σε όλα τα εργοστάσιά της έδωσε η επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια εν μέσω σαρωτικού καύσωνα που πλήττει την περιοχή.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Σιτσουάν, μία από τις μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας με 84 εκατομμύρια ανθρώπους, με «επείγουσα ενημέρωση» έδωσε εντολή στις 19 από τις 21 μεγαλουπόλεις της να αναστείλουν την παραγωγή σε όλες τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.
Στόχος να διασφαλιστεί η επαρκής ποσότητα ηλεκτρισμού για οικιακή χρήση.
Η Σιτσουάν είναι κατασκευαστικός κόμβος για βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλιακών πάνελ και η αναστολή λειτουργίας εργοστασίων, αναμένεται να πλήξει κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών - μεταξύ άλλων την προμηθεύτρια εταιρεία της Apple, Foxconn και την Intel.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη επαρχία είναι κόμβος εξόρυξης λιθίου, βασικού στοιχείου για τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, και η διατάραξη της παραγωγικής και εφοδιαστικής ομαλότητας, ενδέχεται να αυξήσει το κόστος της πρώτης ύλης, εκτιμούν οι αναλυτές.
Η Κίνα βιώνει τον πιο έντονο καύσωνα των τελευταίων εξήντα χρόνων, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε δεκάδες πόλεις.
Η ακραία ζέστη έχει προκαλέσει εκτόξευση στη χρήση κλιματιστικών, σε σπίτια και γραφεία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, λόγω της ξηρασίας, η στάθμη των ποταμών έχει μειωθεί δραματικά, ελαττώνοντας ως εκ τούτου και τον όγκο παραγόμενης ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Εκτός της Σιτσουάν, κι άλλες μεγάλες επαρχίες της Κίνας -μεταξύ τους οι Jiangsu, Anhui και Zhejiang- κάλεσαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε συντηρητική χρήση τού ηλεκτρισμού καθώς ο καύσωνας έχει μειώσει κατά πολύ την παραγωγή ενέργειας.
Σε κάποιες περιοχές, δόθηκε εντολή τα κλιματιστικά στα γραφεία να λειτουργούν πάνω από τους 26 βαθμούς Κελσίου ή να ανασταλεί η λειτουργία των ανελκυστήρων για τους πρώτους τρεις ορόφους, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.