Πολιομυελίτιδα: Γιατί εντοπίστηκε σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και πόσο επικίνδυνη είναι;
Ανανεώθηκε:
Η πολιομυελίτιδα, μια άκρως μεταδοτική ασθένεια που προκαλούσε διάφορους τύπους παράλυσης σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, εξαπλώνεται στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ωθώντας τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν νέες εκστρατείες ενισχυτικού εμβολιασμού.
Η ασθένεια επηρεάζει κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, είναι συνήθως ασυμπτωματική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό και έμετο. Περίπου μία στις 200 λοιμώξεις οδηγεί σε μη αναστρέψιμη παράλυση και μεταξύ αυτών των ασθενών, έως και το 10% πεθαίνει.
Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά από τη στιγμή που βρέθηκε εμβόλιο τη δεκαετία του 1950, η πολιομυελίτιδα μπορεί να προληφθεί πλήρως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιθετική μορφή της νόσου έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Το 2020 εντοπίστηκαν 1.081 κρούσματα πολιομυελίτιδας λόγω εμβολίων, περίπου τρεις φορές περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Το 2022 μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 177 κρούσματα, μετά από σημαντικές προσπάθειες για να επανέλθουν οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.
Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι πλέον οι μόνες χώρες όπου η άκρως μεταδοτική ασθένεια, παραμένει ενδημική. Αλλά φέτος, εισαγόμενα κρούσματα βρέθηκαν επίσης στο Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη, τα πρώτα σε αυτές τις χώρες από τη δεκαετία του 1990, ενώ ο ιός εντοπίστηκε στα λύματα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.
Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας στα προάστια της Νέας Υόρκης διαγνώστηκε με το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ από το 2013. Αξιωματούχοι υγείας της Νέας Υόρκης προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι εκατοντάδες άνθρωποι μπορεί να έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό.
Στο Λονδίνο, αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα προσφέρουν ενισχυτικά εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μετά τον εντοπισμό του ιού στα λύματα της βρετανικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες για την περίπτωση του Λονδίνου, στελέχη προερχόμενα από εμβόλιο εντοπίζονται κάθε χρόνο στα λύματα το πιθανότερο από ταξιδιώτες εμβολιασθέντες με το εμβόλιο από του στόματος (Sabin) που περιέχει στελέχη ζωντανού, εξασθενημένου ιού πολιομυελίτιδας.
Όπως αναφέρει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μολονότι τα εξασθενημένα στελέχη που αποβάλλονται μέσω των κενώσεων δεν αποτελούν απειλή για τον εμβολιασμένο πληθυσμό, μπορούν να γεννήσουν παραλλαγές όταν εξαπλωθούν σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, προκαλώντας νόσηση και παράλυση. Στο χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης στο Λονδίνο άλλωστε -περίπου 86% έναντι 95% που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον έλεγχο της πολιομυελίτιδας- εδράζεται και η απόφαση της εκστρατείας, κατά το NHS.
Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ και η Unicef δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν τη μεγαλύτερη παρατεταμένη μείωση στους παιδικούς εμβολιασμούς εδώ και τρεις δεκαετίες, με τουλάχιστον 25 εκατομμύρια βρέφη να χάνουν σωτήρια εμβόλια το 2021. Σχεδόν επτά εκατομμύρια παιδιά έχασαν την τρίτη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Διεθνώς οι αξιωματούχοι υγείας εγείρουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επιστρέψει μια ασθένεια που βρισκόταν στο χείλος της παγκόσμιας εκρίζωσης λόγω της αυξανόμενης διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών, με το αντιεμβολιαστικό κίνημα να «γιγαντώνεται» λόγω της Covid-19.
*Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times