ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υποχωρεί για την εργασιακή μεταρρύθμιση ο Ολάντ

Δεν υποχωρεί για την εργασιακή μεταρρύθμιση ο Ολάντ
REUTERS/Miguel Medina/Pool

Στον αποκλεισμό εθνικών οδών σε όλη την Γαλλία προχώρησαν οδηγοί φορτηγών σήμερα καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κατά του προωθούμενου νομοσχεδίου για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προκάλεσε τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα εφαρμοστεί ως έχει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως η αστυνομία δεν πρόκειται να επιδείξει ανοχή στην βία.

«Δεν θα υποχωρήσω», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης, του οποίου η δημοτικότητα έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή εκλογών στην χώρα.

Ο οδηγοί φορτηγών είναι κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι και όχι ιδιοκτήτες και προχώρησαν στο κλείσιμο των δρόμων, σε στρατηγικά σημεία στον Βορρά και τον Νότο, κυρίως όμως, στην περιοχή του Μπορντό, όπου εμπόδισαν τον ανεφοδιασμό των σουπερ μάρκετ και των πρατηρίων καυσίμων.

Πορείες διαμαρτυρίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα διακόψουν την εκτέλεση δρομολογίων μέχρι την Παρασκευή.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες, ενώ πάνω από 300 αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν όμως η εξέγερση είναι ποινικό αδίκημα και θα τιμωρηθούν», δήλωσε ο Ολάντ.

Το συνδικάτο CGT κάλεσε σε κυλιόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια καθώς και για ένα διήμερο διαδηλώσεων, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τρεις στους τέσσερις Γάλλους δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους εργοδότες να παρακάμπτουν τις εθνικές και κλαδικές συμβάσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, με ατομικές συμβάσεις.

Την τελευταία φορά που η Γαλλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλης κλίμακας απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν το 2011, όταν ο Σαρκοζί πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.