ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία ότι η Μόσχα «μεταφέρει» το μέτωπο στη Ζαπορίζια - Αλληλοκατηγορίες για πυρηνική τρομοκρατία

AP Photo

O πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο συγκρότημα του είδους του στην Ευρώπη, παραμένει στο επίκεντρο της αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας λόγω των βομβαρδισμών που σημειώνονται στην περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες απευθύνουν εκκλήσεις προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, υπό τον εντεινόμενο φόβο για πιθανό πυρηνικό ατύχημα, ενώ Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πυρηνική τρομοκρατία.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ρωσικές δυνάμεις, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό τον Μάρτιο, ότι αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό εντός του συγκροτήματος και πως χρησιμοποιείται ως «προπύργιο» επιθέσεων, γνωρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να «απαντήσει» χωρίς να διακινδυνεύσει να χτυπήσει έναν από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου - λάθος που θα σήμαινε όλεθρο.

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα στοχεύουν την τοποθεσία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία βομβαρδίζει το εργοστάσιο. «Λένε ότι είναι Ρωσία. Αυτό είναι προφανώς 100% ανοησία, ακόμη και για το ανόητο ρωσοφοβικό κοινό» έγραψε στο Telegram.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει και πυρηνικούς σταθμούς. Και εκεί μπορεί να συμβούν ατυχήματα», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού ισχυρίστηκε σήμερα, Σάββατο, ότι τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζουν το εργοστάσιο από ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα μακριά, καταστρέφοντας ένα αντλιοστάσιο και έναν πυροσβεστικό σταθμό. Η ουκρανική Διεύθυνση Πληροφοριών είπε ότι οι Ρώσοι είχαν μεταφέρει ανθρώπους στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και τοποθέτησαν μια ουκρανική σημαία σε ένα αυτοκινούμενο όπλο στα περίχωρα του Ενερχοντάρ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί το βράδυ της Παρασκευής είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας γυναίκας και των τραυματισμό δύο ακόμα πολιτών στην πόλη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 53 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

Η Ρωσία έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να «προστατέψει» το εργοστάσιο της Ζαπορίζια από «προκλήσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις». Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει να αποσυρθεί όλο το στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός, λέγοντας ότι το εργοστάσιο «δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος στρατιωτικών επιχειρήσεων» και τονίζοντας πως πρέπει να συμφωνηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Ο επικεφαλής της πυρηνικής οργάνωσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να επισκεφθούν το εργοστάσιο το συντομότερο δυνατό. «Αυτή είναι μια σοβαρή ώρα, μια ώρα βαριάς», είπε ο Γκρόσι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καλέσει τις δυτικές χώρες να πλήξουν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της, απηχώντας προηγούμενες προειδοποιήσεις για μια καταστροφή της κλίμακας του Τσερνόμπιλ.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχάσει το Τσερνόμπιλ και να θυμάται ότι το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η καταστροφή του Τσερνόμπιλ ήταν μια έκρηξη σε έναν αντιδραστήρα, στη Ζαπορίζια υπάρχουν έξι μονάδες ισχύος», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι για τη Ρωσία, το «μέτωπο» της Ζαπορίζια είναι ένας τρόπος να τονίσει τη σημασία της συνέχισης της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία ή ακόμα και στρατηγική για να παίξει με τους φόβους της Δύσης για πυρηνική καταστροφή και να υποβαθμίσει τη βούληση των χωρών να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης