Κίνα: Οι ΗΠΑ «εμπνευστής και κύριος υποκινητής» της ουκρανικής κρίσης
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο πρέσβης της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, κατήγγειλε την Ουάσινγκτον ότι «βάζει τη Μόσχα στη γωνία» με τις συνεχείς επεκτάσεις της νατοϊκής συμμαχίας και στήριξη δυνάμεων που θέλουν να ευθυγραμμίσουν την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με τη Ρωσία.
«Ως εμπνευστής και κύριος υποκινητής της ουκρανικής κρίσης, η Ουάσινγκτον, ενώ επιβάλλει πρωτοφανείς συνολικές κυρώσεις στη Ρωσία, συνεχίζει να προμηθεύει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία» ανέφερε ο Κινέζος πρέσβης.
«Απώτερος στόχος τους είναι να εξαντλήσουν και να συντρίψουν τη Ρωσία με έναν παρατεταμένο πόλεμο και το όπλο των κυρώσεων» συμπλήρωσε.
Το σκεπτικό του Κινέζου πρέσβη συντάσσεται πλήρως με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για τους λόγους εισβολής της στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και την καταστροφή ολόκληρων πόλεων, καθώς και τον αναγκαστικό εκτοπισμό περισσότερων από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ταξίδεψε την Κίνα τον Φεβρουάριο για να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, καθώς ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Και οι δύο πλευρές, Μόσχα και Πεκίνο, είχαν κηρύξει τότε μία «συνεργασία άνευ όρων». Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κίνα χαρακτήρισε ανακοίνωσε της Ρωσία έταιρο, αλλά όχι σύμμαχο, δεσμευόμενη να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση.
Στη συνέντευξη, ο Ζανγκ δήλωσε ότι οι σινορωσικές σχέσεις έχουν εισέλθει «στην καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους, που χαρακτηρίζεται από το υψηλότερο επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τον υψηλότερο βαθμό αλληλεπίδρασης και με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία».
Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν που η Κίνα θεωρεί έδαφός της, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια τακτική στην Ουκρανία και την Ταϊβάν για να «αναβιώσουν μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου, να περιορίσουν την Κίνα και τη Ρωσία και να προκαλέσουν αντιπαλότητα και αντιπαράθεση μεγάλων δυνάμεων».
«Η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις είναι η πιο θεμελιώδης αρχή για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο μας» δήλωσε ο Ζανγκ.
*Με πληροφορίες από Reuters