ΗΠΑ: Έγκριση Μπάιντεν σε νομοσχέδιο «μαμούθ» για την ενίσχυση της παραγωγής υψηλής τεχνολογίας
Το ποσό των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδεσμεύει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την επανεκκίνηση της παραγωγής ημιαγωγών στις ΗΠΑ, μέσω επενδύσεων, αποσκοπώντας στο να κερδίσει «τον οικονομικό ανταγωνισμό στον 21ο αιώνα».
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το εν λόγω διακομματικό νομοσχέδιο ως κρίσιμο για την αντιμετώπιση της επιρροής μιας ανερχόμενης Κίνας, που διασφαλίζει ότι οι Ηναμένες μπορούν να διατηρήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του Πεκίνου, ιδιαίτερα στην κατασκευή ημιαγωγών.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλές ενημερώσεις στους βουλευτές για να σκιαγραφήσουν τις επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση άσκησε πίεση στις αμερικάνικες επιχειρήσεις να δράσουν ενάντια στη νομοθεσία.
Το σχετικό νομοσχέδιο που πλέον φέρει την υπογραφή Μπάιντεν εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Κογκρέσο και προβλέπει, μεταξύ άλλων, δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Η έγκριση του νόμου αυτού αντιπροσωπεύει για τον Τζο Μπάιντεν μια νίκη έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα και μια καλή είδηση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Ο νόμος «ενισχύει τις προσπάθειές μας για την κατασκευή ημιαγωγών εδώ, στην Αμερική», δήλωσε ο Μπάιντεν, εξαίροντας τον ρόλο των επιχειρηματιών οι οποίοι είναι «ο λόγος για τον οποίο είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας».
«Το μέλλον της βιομηχανίας τσιπ θα δημιουργηθεί στην Αμερική», τόνισε ο Μπάιντεν σε μια ειδική εκδήλωση στο Rose Garden του Λευκού Οίκου την Τρίτη.
Αυτό το επενδυτικό σχέδιο «θα μειώσει τα κόστη της καθημερινής ζωής, θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μέσα στη χώρα και θα ενισχύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη βιομηχανία του μέλλοντος», σχολίασε ο πρόεδρος σε ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο.
Η ζήτηση για τους ημιαγωγούς αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας παγκόσμιες ελλείψεις που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από το κλείσιμο των κινεζικών εργοστασίων εξαιτίας της εξάπλωσης της Covid-19.
Οι ΗΠΑ, των οποίων το μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια προς όφελος της Ασίας, υπέφεραν από τις ελλείψεις αυτές. Αυτό επιβράδυνε κυρίως την παραγωγή νέων αυτοκινήτων πέρυσι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι τιμές τους.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η δέσμευση αυτή για την υποστήριξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας προσελκύει ήδη ιδιωτικά κεφάλαια, με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται στους ημιαγωγούς. Η Micron ανακοίνωσε σήμερα συγκεκριμένα ένα έργο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές πιστώσεις που προβλέπονται από τον νόμο που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.
Η υπογραφή του νόμου είναι «μια ιστορική επένδυση στο μέλλον της Αμερικής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νιλ Μπράντλεϊ.
«Αυτό θα τονώσει την παραγωγή των μικροτσίπ μέσα στη χώρα, θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα αυξήσει την έρευνα και την ανάπτυξη και θα ενισχύσει την εθνική μας ασφάλεια», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη ο Μπάιντεν θα υπογράψει νόμο με στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης των Αμερικανών βετεράνων που εκτέθηκαν σε τοξικές αναθυμιάσεις από καύση απορριμμάτων σε στρατιωτικές βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι καθ' οδόν προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το μεγαλόπνοο νομοσχέδιο για το κλίμα και την υγεία, μετά την έγκρισή του την Κυριακή από τη Γερουσία.