Ακραίο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη: Συναγερμός και για τις ενεργειακές υποδομές
Άλλο ένα κύμα καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες πρόκειται να πλήξει τη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ήδη σχεδόν υπό κατάρρευση υποδομές ενέργειας της «Γηραιάς Hπείρου».
Ο καύσωνας αναμένεται να σαρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει μέχρι και τους 36°C την Παρασκευή, σύμφωνα με την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, Maxar Technologies LLC.
Οι καυτές θερμοκρασίες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δροσιά, ενώ θα επιδεινώσουν τα επίπεδα ξηρασίας που βλάπτουν τη γεωργία, καθιστώντας τα όρια στη χρήση νερού, απαραίτητα.
Η Ευρώπη έχει ήδη δει τον καύσωνα να αφήνει πάνω της το θλιβερό του αποτύπωμα, με τη Γαλλία τα καταγράφει ρεκόρ ξηρασίας για τον Ιούλιο, και την Αγγλία να διανύει τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 90 ετών. Ρεκόρ, που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο ενός όλο και πιο θερμού κλίματος στις σημαντικές υποδομές.
Η πτώση της στάθμης του Ρήνου, μιας βασικής αρτηρίας μεταφοράς βασικών αγαθών και βιομηχανικών προϊόντων, θέτει το εμπόριο σε σοβαρό κίνδυνο, ανακόπτοντας τέτοιες δραστηριότητες σε κάποια σημεία της πλωτής οδούς.
Λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουν προκληθεί φωτιές κοντά στο Λονδίνο, έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για σιδηροδρομικές ράγες που μπορεί να στραβώσουν λόγω θερμικής διαστολής, ενώ σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αναγκαστεί να υπολειτουργούν, προς αποφυγή κάποιας πιθανής υπερθέρμανσης.
Στη Γαλλία, βάσει νέου κανονισμού, σταματάει για ορισμένο χρονικό διάστημα η ρίψη καυτού νερού σε ποτάμια από πέντε διαφορετικούς πυρηνικούς σταθμούς, για να αποφευχθούν πιθανές παραβιάσεις προτύπων προστασίας περιβάλλοντος, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση.
Παρόλο που οι θερμοκρασίες φαίνεται πως δε θα σπάσουν ρεκόρ, το θερμό κύμα καύσωνα συμπίπτει με ένα ιστορικό έλλειμμα στα αποθέματα ενέργειας, με τη Ρωσία να κλίνει τη στρόφιγγα της ροής φυσικού αερίου στην περιοχή. Αυτή η κρίση, εκτοξεύει τον πληθωρισμό, απειλώντας με ελεύθερη πτώση κάποιες από τις πιο στιβαρές οικονομίες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή, οι τιμές στην ενέργεια σε Γερμανία και Γαλλία, έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα θέτοντας νέα ρεκόρ, ενώ, μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με το Maxar, το Λονδίνο θα δει το θερμόμετρο να χτυπά 31,5 °C και η Φρανκφούρτη 32,5 °C.