Ναρκοθετημένος ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια - Δημοψήφισμα για ένταξη της περιοχής στη Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς του εργοστασίου. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom επικαλούμενη τα λόγια του επιτρόπου του Ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρο Λούμπινετς, σημειώνει πως η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια είναι ναρκοθετημένη, ενώ υπάλληλοι υπόκεινται σε βασανιστήρια.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει τις πράξεις πυρηνικής τρομοκρατίας σε σχέση με τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια (NPP) και το προσωπικό του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, η επικράτεια του εργοστασίου είναι επί του παρόντος ναρκοθετημένη και μεμονωμένοι υπάλληλοι του σταθμού υπόκεινται σε βασανιστήρια, αναγκαστική εξαφάνιση και δέχονται απειλές. Αυτό αποτελεί απειλή για τη ζωή των εργαζομένων και εμποδίζει την κανονική λειτουργία της εγκατάστασης», αναφέρει ο Λούμπινετς σύμφωνα με ανάρτηση της Energoatom στο επίσημο κανάλι της στο Τέλεγκραμ.
«Ως Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, καταρχάς δηλώνω την κραυγαλέα απειλή που συνιστά η παρουσία του ρωσικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια όχι μόνο για δεκάδες εκατομμύρια Ουκρανούς, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι καταστροφικές συνέπειες της πυρηνικής τρομοκρατίας και η εξάπλωση της ραδιενέργειας δεν «σέβονται» τα κρατικά σύνορα και οι ραδιενεργές εκπομπές εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα, οι συνέπειες της ραδιενεργής ρύπανσης παραμένουν για δεκαετίες», συνεχίζει ο Λούμπινετς και καταλήγει:
«Για άλλη μια φορά, καλώ τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον ΙΑΕΑ και ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα για την αποστολή ομάδας ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειας του εργοστασίου και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στους εργαζόμενους του πυρηνικού εργοστασίου και τους κατοίκους της πόλης».
Δημοψήφισμα για ένταξη της Ζαπορίζια στη Ρωσία
Το Κίεβο προειδοποιεί για έναν καταστροφικό κίνδυνο τύπου Τσερνόμπιλ, ζητώντας η περιοχή να γίνει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, την ώρα που ο εγκατεστημένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πλήρη ένταξη της περιοχής στη Ρωσία.
Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία εάν η χώρα προχωρήσει σε δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα.
Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Ουκρανίας για τον βομβαρδισμό του εργοστασίου
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, στις 7 Αυγούστου, προκαλώντας ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης και αναγκάζοντας το εργοστάσιο να μειώσει την παραγωγή του.
Στην καθημερινή του στρατιωτική ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε τον ηλεκτρικό σταθμό γύρω στις 12.40 μ.μ. (9.40 π.μ. GMT) από θέσεις κοντά στην πόλη Μαρχάνετς, μετέδωσε το Reuters.
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα -τμήματα των οποίων βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο- στη νότια Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε η παροχή ρεύματος στην περιοχή.
Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης ισχυρίστηκε σήμερα, Δευτέρα, πως ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά.
Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπορίζια, καθώς θέλουν να προκαλέσουν διακοπές ρεύματος στη νότια Ουκρανία.
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλεί διεθνής αποστολή στο εργοστάσιο αυτόν τον μήνα.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά κανάλια διπλωματίας για να φέρουμε τον ΙΑΕΑ και τον ΟΗΕ πιο κοντά στη διεξαγωγή αυτής της αποστολής», δήλωσε ο Γεβένι Τσιμπαλιούκ, πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
«Το χρειαζόμαστε πραγματικά επειγόντως, το συντομότερο δυνατό, θα έλεγα όχι αργότερα από το τέλος αυτού του μήνα», πρόσθεσε.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο τρόπος λειτουργίας του εργοστασίου και οι μάχες που διεξάγονται γύρω του συνιστούν σοβαρές απειλές για την υγεία και το περιβάλλον.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να αναγκάσουν το Κίεβο να σταματήσει να επιτίθεται στο εργοστάσιο.
Ωστόσο, ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών Αντρίι Γιουσόφ είπε ότι η οργάνωσή του είχε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι οι Ρώσοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να αποτρέψουν μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.
«Είδαμε τον ρωσικό βομβαρδισμό του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού», είπε ο Γιουσόφ. «Εάν δεν είναι αλήθεια, οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν μια χειρονομία καλής θέλησης και να παραδώσουν τον έλεγχο του εργοστασίου σε μια διεθνή επιτροπή και στον ΙΑΕΑ, αν όχι στον ουκρανικό στρατό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Γιουσόφ είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν παρόμοιες τακτικές στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όταν τον είχαν καταλάβει.
«Αυτή είναι μια στρατηγική τρόμου και καμένης γης που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι πριν από μια αναπόφευκτη ουκρανική αντεπίθεση στο νότο», είπε.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Enerhoatom λέει ότι 500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ζαπορίζια και η Ρωσία έχει τοποθετήσει εκεί εκτοξευτές πυραύλων.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευκολύνει μια επίσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, δήλωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Γκουτέρες: «Αυτοκτονικές» οι επιθέσεις στη Ζαπορίζια
Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτόν στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
«Κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων είναι αυτοκτονική», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους ρώσους και τους ουκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.
Εδώ και μια εβδομάδα, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν σταματά να εκφράζει ανησυχία για τους κινδύνους που εγείρονται για την ανθρωπότητα εξαιτίας «μιας παρανόησης» ή «ενός λάθους κρίσης» που θα μπορούσε να οδηγήσει στον «πυρηνικό αφανισμό», όπως προειδοποίησε την 1η Αυγούστου σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη.
Την 6η Αυγούστου, με την ευκαιρία της 77ης επετείου της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, έκρινε πως η ανθρωπότητα «παίζει με γεμάτο πιστόλι», με φόντο τις τρέχουσες κρίσεις που έχουν πυρηνικές διαστάσεις.